Medvednica

Park prirode Medvednica (Zagrebacka gora) vec dugi niz stoljeca svakodnevno privlaci ne samo strucne posjetitelje vec i brojne zaljubljenike u prirodu, clanove akademske zajednice, turiste kao i sve ostale posjetitelje. Najvisi vrh je Sljeme (1032m). Vec tradicionalno tokom cijele godine u danima vikenda brojni studenti sastaju se u podnozju Medvednice te rekreativno secu brojnim isplepletenim uređenim planinskim stazama prema vrhu. Danas je Grad Zagreb domacin i mnogobrojnih sportskih manifestacija i natjecanja upravo na Sljemenu – svakako bi izdvojili ugledni svjetski skijaski kup ‘’Snjezna Kraljica’’ te Sljemenski brdski marathon koji privlaci profesionalne atleticare. Park prirode Medvednica osnovan je 1981. godine., a proteze se duz Grada Zagreba, Zagrebacke i Krapinsko-zagorske zupanije. Najveci broj posjetitelja park prirode posjecuje tokom zimskog kvartala. Osim zanimljivih lokaliteta o kojima ce rijeci vise biti u nastavku teksta svakako bi izdvojili nezaobilaznu povijesnu vrijednost Medvednice kao parka prirode.
Po prvi puta se spominje u kraljevskoj darovnici Gradecu iz XII.st., a od XVIII.st. najvisi vrh poznat je pod nazivom Sljeme. Također manje poznat podatak osim naziva Zagrebacka gora jesu i neki ostali nazivi za Medvednicu- Stubicka, Markusevacka, Bistrinjska ili Vrabecka gora. Prvi ostaci ljudskog prisutstva u sklopu parka prirode datiraju iz pretpovijesnog doba. Danas se o tome vremenu zna nesto manje, no razdoblje kasnog srednjeg vijeka bilo je veoma burno. Susedgrad i Medvedgrad s urbanim jezgrama Kaptolom i Gradecom bila sun a stalnoj meti krvavih sukoba i brojnih ratova, da bi se kasnije sve to iz danasnjeg Zagrebackog podrucja prosirilo na susjednu stranu danasnjeg Hrvatskog Zagorja. U to doba na ovim prostorima i susjednim gradovima građeni su brojni dvorci. Danas su oni vecinom sacuvani i renovirani te su sastavni dio bogate Hrvatske kulturne bastine. U ostalim temama turistickog portala ‘’KamoNaVikend ?’’ mozete procitati i upoznati se i sa tim spomenicima kulture.
Svakako preporucamo posjetiti spilju Veternicu, Medvedgrad, Kraljicin Zdenac, Kamene svatove, francuske rudnike, kapelicu Sv.Jakoba i Majke Bozje Sljemenske. Za izletnike zeljnih dobre rekreacije i viska energije posebno bismo izdvojili Horvatovih 500 stuba. Do Medvednice se moze doci na vise razlicitih nacina. Ukoliko dolazite iz smjera Krapinsko-zagorske zupanije preporucili bismo automobil ili po mogucnosti javni gradski prijevoz (kombinaciju vlaka ili autobus). Stanovnici grada Zagreba najcece koriste javni gradski prijevoz. Osim pjesice podno Sljemena je 1963. izgrađena zicara koja posjetitelje prevozi od Gracanskog Blizneca u podnozju sve do vrha iz kojeg se pruza prekrasan pogled na grad Zagreb i ostala susjedna veca ili manja mjesta te zupanije. Po dolasku na vrh preporucamo kratku setnju, odmor u prirodi ili u nekoj skrivenijoj livadi. Također ovdje se nalaze i smjestajni kapaciteti za posjetitelje zeljne odmora na nekoliko dana. Simbol parka prirode Medvednica je poznati Sljemenski toranj,a ujedno i dobra orijentacija za sve one koji zele osjetiti i istraziti cari sume. Naravno preporucamo da se krecete ucrtanim planinskim putevima i partite oznacene kruzne kote na stablima drveca tik uz samu stazu.
Park prirode tradicionalna je destinacija brojnih planinara iz cijele Hrvatske. Upravo je na Medvednici prije vise od stotinjak godina podignut prvi planinarski dom. Bila je to piramida konstruirana od drveta davne 1870.godine, da bi nesto manje od deset godina kasnije bio izgrađen prvi planinarski dom. Uz hotel Janica te Lojzekov izvor na Medvednici danas postoji sest planinarskih domova (Graficar, Zeljeznicar, Risnjak, Crveni Kriz, Pacovski te Runolist).
Prosjecna godisnja temperatura na Sljemenu krece se u rasponu od 7-12ºC. U zimi su temperature debelo ispod nistice, a snjezni pokrivac traje problizno trecinu dana u cijeloj godini. Ljeta su veoma ugodna, prosjeku je oko 24ºC.
U jesen preporucamo topliju odjecu i kisobran jer vrijeme zna biti prevrtljivo, isto kao i tipicni proljetni pljuskovi. Osim fore i faune park prirode Medvednica bogata je skrivenim prirodnim izvorima. Osim pozitivne strane blizine parka prirode glavnome gradu RH Zagrebu, negativna strana je naglo i neplansko sirenje grada u podsljemenskoj zoni. Zbog toga je biljni i zivotinjski svijet prorijeđen na toj ‘’Zagrebackoj’’ strani. Mnoge vrste su nestale, neke nama nepoznate svakim danom sve vise nestaju, prije nekoliko godina ubijena je posljednja jedinka risa na ovome prostoru.
U proslosti potoci Medvednice bili su bogati vidrom, a danas je prakticki vise niti nema. Divlja macka i kuna su veoma rijetke vrste. Kao i svuda postoje ljudi koji marljivo rade na ocuvanju prirodnih bogatstva. Park je ujedno nezaobilazan za sve geologe na sto ukazuje slozenost rasjeda i tektonskih ploca koje su najzanimljivije ne samo za proucavanje vec i za znanstvene radove. U posljednjih pola stoljeca zbog sjecista tektonskih ploca park prirode pogađaju potresi manjih razmjera. Velike kolicine padalina (prosjek 1300mm/god.) pogoduju bogatim stanistima biljnoga svijeta posebno na suprotnoj strani planine koja gleda na Hrvatsko Zagorje. Naveli bi jaglac, safran, gospin vlasak,visibabu te ciklame. Od ukupno dvanaest vrsta grmlja i sume najzastupljenije su one hrasta i bukve. Destinaciju bih preporucili svima, u bilo koje doba godine.