Vjerujete li u sudbinu?

U život već unaprijed određen bez naše volje i prevelika utjecaja? Iskustva i događaje zacrtane nekim višim silama? Čak i ako nije tako kroz život je, priznat ćete, nekada lakše ići sa saznanjem da je nešto tako jednostavno moralo biti. A sudbina je upravo to, vjerujete li u horoskop?

Vjerovanje u sudbinu koja određuje unaprijed putovanje kroz život svakog pojedinca s posebnim naglaskom na okolnosti i trenutak smrti vuče korijene gotovo od pamtivijeka. I sudbinski ili ne, nisu joj mogle umaći ni drevne kulture i civilizacije pa je tako zapečaćivala živote starih Grka, Hebreja i Rimljana ne zaobilazeći pritom ni najveće religije svijeta. Sudbinu je u njima često zamjenjivao pojam božje volje, kušnje i patnje kroz koju se jednostavno mora proći. Ali interes i zanimanje za istu nije oslabio do današnjeg vremena.

I čak ukoliko, čitajući ovaj tekst, blago odmahujete rukom vjerujući isključivo u zdrav razum koji vam pomaže da sami krojite oblik vlastita života, gotovo sigurno ste se barem jednom zapitali zašto ste rođeni baš ondje gdje jeste, u obitelji u kojoj jeste, zašto vam se nešto događa i mora li vam život biti baš tako težak. Na kraju, tu je i ono najvažnije od svih – kako i kada ću umrijeti i koliko vremena na raspolaganju još imam na Zemlji? Može li tarot pomoći?

Kako ova pitanja ne bi ostala neodgovorena visjeti u zraku, sudbina se nastoji proricati putem raznih tehnika uključujući tarot, proučavanje utjecaja konstelacija zvijezda i položaja planeta, ali i gatanje iz staklene kugle, graha, runa, voska i mnoge druge. Rijetki među nama blagoslovljeni su sposobnošću predviđanja događaja, ali čak i istinski vidovnjaci, baš poput knjižnice sudbina kakva postoji u dalekoj Indiji gdje sudbinski čitači životnu svrhu pronalaze ne samo iz postojećeg već i prošlih života, tu su tek da nas upozore na prepreke koje nam stoje na životnom putu. Sudbina je ionako već negdje zapisana, možda u horoskopu.