Dijeta bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata koja su osnovna načela

Udebljali ste se u doba korone kada nam je smanjenja mogućnost kretanja? Bliži se ljeto i želite brzo smršavjeti? Čuli ste za dijetu bez ugljikohidrata? Ali nitko vas nije upoznao sa time što su dijeta bez ugljikohidrata načela. Ovdje na stranici skidanjekila.hr dajemo vam detalje.

Ova dijeta zahtjeva od vas da prestane konzumirati ugljikohidrate ili njihovu konzumaciju svedete na minimum. Ako mislite da ćete imati deficit energije ako prestanete konzumirati ugljikohidrate, ne brinite jer dovoljnom konzumacijom proteina i masti taj ćete deficit anulirati. Veliki broj namirnica sadrži ugljikohidrate, tako da morate biti jako pažljivi kada slažete svoj plan dnevne, tjedne i mjesečne prehrane.

Dijeta bez ugljikohidrata načela su ta da osoba koja provodi navedenu dijetu zamijeni energiju i hranjive tvari dobivene od ugljikohidrata drugim vrstama izvora, kao što je već spomenuto, bjelančevinama i mastima. Neke osobe koje prate navedenu dijetu zamjenu za ugljikohidrate nalaze u nekim namirnicama poput badema, oraha, suncekrotivih sjemenki, lanenih sjemenki itd. Ako se ne možete odreći voća i povrća, birajte onda povrće sa manje šećera i voće sa više masti.

Dijeta bez ugljikohidrata beneficije

Mnoge od vas zanima koje su to beneficije od dijete bez ugljikohidrata. Naime, dijeta bez ugljikohidrata beneficije se prvenstveno odnosi na gubitak kilograma. Zamjena ugljikohidrata bjelančevinama ili masnoćama može vam pomoći da se osjećate sitije i da jedete manje ukupnih kalorija, što rezultira gubitak kilograma.

Uz to, prehrana bez ugljikohidrata potiče brzo mršavljenje u prvih nekoliko tjedana zbog brzog gubitka vode u tijelu. Naime, svaki gram ugljikohidrata na sebe veže tri grama vode u vašem tijelu. Razne studije pretilih osoba otkrile su da tijekom 6 mjeseci osobe koje su drastično smanjile unos ugljikohidrata postigle bolje rezultate u skidanju kilograma od osoba koje su drastično smanjile unos masti.

Dijeta bez ugljikohidrata beneficije se odnosi i na to da će navedeni gubitak kilograma biti trajniji od gubitka kilograma uzrokovan smanjenjem unosa masti. Međutim, postoje istraživanja koja ne podupiru navedenu tezu te tvrde da nema razlike u učinkovitosti između smanjenja unosa ugljikohidrata ili s druge strane unosa masti kada je u pitanju dugoročno mršavljenje.

Ono što je sigurno da ćete uz pomoć dijete bez ugljikohidrata kratkoročno brzo izgubiti kilograme. Ostale beneficije su smanjenje razine šećera u krvi, smanjeni krvni tlak i zdravije srce.

Dijeta bez ugljikohidrata nedostatci

Nedostatci ove dijete mogu biti brojni. Prvenstveno se dijeta bez ugljikohidrata nedostatci odnose na nisku energiju i probavni zatvor. Budući da ova dijeta ograničava voće, većinu povrća, grahorica i cjelovitih žitarica, to može dovesti do nedostatka vlakana u vašoj prehrani. Vlakna su važna za probavu jer pomažu u održavanju pravilnosti crijeva.

Zbog nedostatka istih može doći do zatvora i probavnih tegoba. Što se tiče nedostatka energije, kao što je već spomenuto ugljikohidrati predstavljaju primarni izvor energije vašeg tijela i nedostataka istih dovodi do niske energije i samim time umora. Nadalje, ova dijeta može uzrokovati metaboličke promjene koje mogu uzrokovati lošu mentalnu funkciju, mučninu i poremećen san. Dijeta bez ugljikohidrata možda neće sadržavati dovoljno vitamina i minerala, poput kalija, vitamina B2 i vitamina C, kojih ima u voću, povrću i drugoj biljnoj hrani.

Nedostatak ugljikohidrata može dovesti do pojačanog mokrenja što s druge strane može uzrokovati nedostatak natrija i kalija. Uravnotežena prehrana s raznovrsnom hranom može vam osigurati dovoljan unos hranjivih tvari koje su vam potrebne. Uz to, dugoročno je održivija od prehrane bez ugljikohidrata.
Tagovi: