Kako cvijeće može utjecati na ljudsko raspoloženje

Kako cvijeće može utjecati na ljudsko raspoloženje

Znate li kako cvijeće utječe na naše raspoloženje?

Ako ste ikada primijetili da se osjećate drugačije kada ste u sobi gdje je cvijeće, onda morate znati da se ne radi o pukoj slučajnosti. Brojna znanstvena istraživanja pokazuju kako cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje ljudi. Rezultati nakon nedavnog istraživanja pokazuju kako su ljudi koji su boravili u prostoriji punoj cvijeća bili više opušteniji i bolje volje nego osobe koje su boravile u prostoriji bez. Pitate se kako je ovo moguće? Prisutnost biljaka može stimulirati osjećaj sreće i zadovoljstva u našem mozgu, što pridonosi boljoj volji.

Navedeno možemo prezentirati u sljedećim primjerima: Znate kako primjerice buketi ruža uvijek ostavljaju osjećaj oduševljenja? Nije riječ o samo trenutnoj reakciji. Osoba koja je zaprimila buket se momentalno osjeća ispunjena srećom, što će se vidno iskazati u osmijehu, riječima zahvale, zagrljaju i ti osjećaji će ostati prisutni i nakon odlaganja buketa. Biljke mogu imati dugoročan utjecaj na naše raspoloženje, što znači da nas one ne oduševljavaju samo kada ih primimo na dar, već i kada ih stavimo u određeni kutak doma. Neovisno o kojem cvijeću je riječ, ono će uvijek razvijati intimniji odnos između ljudi, osobito ako je riječ o daru. Osim što je i oku ugodno, razni cvjetovi također mogu i podići atmosferu o prostoru.

Kako nam cvijeće može pomoći da se osjećamo boje?

Osim što olakšava osjećaj stresa i drugih emotivnih emocija, cvijeće nam može pomoći i kod drugih vrsta emocija. Pitate se kako? Ako želite da cvijeće utječe i na vaše raspoloženje, tada bi kupnji cvijeća birajte boje koje volite. Različite boje u određenom buketu mogu izazvati brojne emocije, a primarna je sreća. Vesele i toplije boje nas automatski dižu i čine sretnijima. Osim boja, važan stimulans je i miris. Što je miris određenog cvijeta ili buketa slađi, to on više stimulira pozitivnije misli.

Jednom kada se nađe u vašem domu, određene biljke ili cvjetovi vam mogu pomoći u liječenju. Da li ste se ikada zapitali zašto su bolničke sobe uvijek pune cvijeća? Upravo ono pročišćava zrak i pacijentima daje dodatnu motivaciju za ozdravljenje. Brojna istraživanja također pokazuju kako biljke imaju utjecaj i na našu koncentraciju. Studenti koji su učili u prostoriji punoj cvijeća su ostvarili bolje rezultate nego studenti koji su učili u knjižnici. Upravo radi navedenog, danas je nemoguće naići na školu ili fakultet bez biljaka unutar ili oko zgrade.

Koje cvijeće je najbolje za naše raspoloženje?

Znamo kako cvijeće utječe na naše raspoloženje i zdravlje, no da li postoji neka određena vrsta cvijeća koja više podiže raspoloženje? Vrsta cvijeća nije toliko bitna, točnije bitnija je sama boja cvijeća. Kolorterapija ili terapija bojom se bavi utjecajem boja na ljudsko ponašanje. Proučavajući boje i vrstu cvijeća, znanstvenici su došli do sljedećih otkrića: Ljubičasta boja se smatra bojom koja umiruje i koja jača unutarnju ravnotežu. Ukoliko se vaš posao sastoji od mentalnog rada, stručnjaci savjetuju da na radnome stolu držite buket s ljubičastim cvijećem poput ljubičice.

Žuta boja se najviše povezuje sa suncem i osjećajem topline, boja se veže uz energiziranje. Ako se želite osjećati veselo i puni dobre energije, stručnjaci savjetuju da u prostoriji u kojoj boravite imate bukete žutog cvijeća poput: Žutih ruža, tulipana, narcisa, suncokreta. S obzirom da se boje dijele na tople i hladne, ne smijemo zaboraviti kako hladniji tonovi cvijeća utječu na nas. U hladnije nijanse propada cvijeće koje je zelene, plava, bijela. Navedene nijanse su itekako korisne jer prema istraživanju one opuštaju naše oči, što može biti itekako korisno za dobar odmor. Preporuka bi bila da toplije tonove držite u življim prostorijama životnog prostora, dok hladnije u kupaonici ili spavaćoj.

Tagovi: