Kako sniziti temperaturu

Kako sniziti temperaturu

Kako sniziti temperaturu i zbog kojih se razloga povišava

U današnje doba, zasigurno je dobro poznavati sve načine kako sniziti temperaturu. No, zašto ona raste? Obično vaš hipotalamus i autonomni živčani sustav održavaju vaše tijelo unutar stupnja ili dva vaše normalne temperature. Međutim, postoje trenuci kada tjelesna toplina raste. Ovo je stanje poznato kao toplinski stres. Nastavite čitati kako biste saznali više o uzrocima visoke tjelesne topline i o tome što možete učiniti da biste pronašli olakšanje. Možda imate poremećaj štitnjače poznat kao hipertireoza. To uzrokuje da vaše tijelo proizvodi previše hormona štitnjače. Provođenje vremena na izuzetno vrućem i vlažnom vremenu. Naročito je vjerojatno ako ste vrijeme provodili na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili ste se bavili tjelesnom aktivnošću. Nošenje pripijene, sintetičke odjeće, ove vrste tkanina ne propuštaju vlagu i nisu prozračne, pogotovo ako su uske. Jesti začinjenu, masnu ili prženu hranu. Osim toga, orašasti plodovi, meso i druga visokoproteinska hrana mogu pridonijeti toplinskom stresu. Konzumiranje pića s kofeinom ili alkoholom. Imate određena zdravstvena stanja koja utječu na vašu tjelesnu temperaturu, poput vrsta artritisa, leukemije i neuroloških poremećaja. Nadalje, dehidracija može smanjiti sposobnost vašeg tijela da se znoji da vas ohladi i podrži normalnu temperaturu. U ovakvim slučajevima jako je važno kako sniziti temperaturu.

Kako sniziti temperaturu prema naputcima liječnika

Ljudsko tijelo uvijek regulira svoju temperaturu i može je sniziti na četiri različita načina: isparavanje (što se postiže znojenjem), zračenje (što znači ispuštanje topline u okolni zrak), konvekcija (koja se događa kada hladniji zrak okružuje tijelo). provođenje (što je prijenos tjelesne topline u susjednu hladnu vodu ili led). Ako biste kontaktirali liječnika, vezano uz pitanje kako sniziti temperaturu, zasigurno bi vam savjetovao slijedeće. Regija mozga zvana hipotalamus odgovorna je za regulaciju tjelesne temperature. Provjerava trenutnu temperaturu tijela u odnosu na njegovu normalnu temperaturu, a zatim je regulira. Kada je tijelo prevruće, dolazi do regulacije znojenjem jer tijelo samo pronalazi načine kako sniziti temperaturu. Kad je prehladno, hipotalamus pokreće drhtaj da ga zagrije. Iako se može činiti kontraintuitivnim, jedenje začinjene hrane i bavljenje aktivnostima zbog kojih se tijelo znoji potencijalno bi moglo učiniti da se osjeća hladnije u usporedbi s vanjskom temperaturom. To je zato što znojenje smanjuje tjelesnu temperaturu. Nadalje, pijenje hladnih tekućina, poput vode ili ledenog čaja, može pomoći u smanjenju tjelesne temperature internim hlađenjem tijela. Redoviti unos tekućine također može spriječiti dehidraciju, što može povećati tjelesnu toplinu s pouzdanim izvorom. Ljudi mogu smanjiti tjelesnu temperaturu premještanjem u područje s hladnijom vanjskom temperaturom. Tijelo će konvekcijom izgubiti toplinu. Kupanje u hladnoj vodi, mlako kupanje ili nanošenje hladne vode na tijelo mogu smanjiti tjelesnu temperaturu. U tim će se slučajevima tjelesna temperatura smanjiti kao rezultat provođenja. Primjenom hladne vode ili leda na strateške točke na tijelu gdje su vene blizu površine – poput zapešća, vrata, prsa i sljepoočnica – može brzo smanjiti temperaturu krvi koja teče kroz te vene. To omogućuje tijelu da se osjeća hladnije. Tijelo oslobađa toplinu kad se kreće. Na vrućim temperaturama, osoba će se vjerojatno osjećati manje vruće ako izbjegava teške vježbe i ograničava kretanje. Toplina lakše prolazi kroz neke tkanine od drugih. Prirodne tkanine, poput pamuka i lana, omogućavaju toplini da lakše izlazi iz tijela od sintetičkih tkanina, poput akrila i najlona. Ovisno o uzroku visoke tjelesne temperature, uzimanje dodatka može pomoći u regulaciji tjelesne topline. Ponekad je visoka tjelesna toplina možda posljedica prekomjerne aktivnosti štitnjače. U tom je slučaju osoba mogla primijetiti i druge simptome, poput ubrzanog rada srca, znojenja, žutice i zbunjenosti.

Kako sniziti temperaturu alternativnim metodama

Postoji i puno drugih načina kako sniziti temperaturu. Slijede domaći lijekovi koji su jednostavni i učinkoviti načini. Stavljanje stopala u hladnu kupku za noge hladi vaše tijelo i omogućuje vam da sjednete i opustite se. Jednostavno dodajte hladnu vodu i kocke leda u kantu vode. Uronite stopala i namačite do 20 minuta. Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja metvice za dodatni efekt hlađenja. Pijenje kokosove vode izvrstan je način da osvježite i revitalizirate svoje tijelo. Vitamini, minerali i elektroliti u kokosovoj vodi čine ga učinkovitim načinom za rehidraciju pouzdanog izvora i reenergizaciju vašeg tijela kada imate toplotni stres. Kokosova voda ima i mnoge druge prednosti. Iako vam se čini da vam vrući čaj čini vrućim, pijenje toplih napitaka može vam pomoći da se više znojite i rashladiti tijelo. Jedite puno hrane s visokim udjelom vode. Voće poput dinje, lubenice i jagoda dobra su opcija. Pokušajte jesti puno povrća poput celera, krastavca i cvjetače. Također, pijenje mlaćenice može vam pomoći da rashladite tijelo i poboljšate metabolizam. Iako se od začinjene hrane možete osjećati toplo, to također može pomoći u snižavanju tjelesne temperature. To je zato što kapsaicin u čiliju mozak šalje poruke da signalizira da je vaše tijelo pregrijano. Zbog toga se znojite više nego što je normalno i dovodi do efekta hlađenja. Također, ako biste pitali naše stare bake kako sniziti temperaturu, zasigurno bi vam savjetovale stavljanje krumpirovih hladnih i oguljenih polovica ili gaza natopljenih alkoholom na dlanove i tabane kako bi ohladile tijelo.

Tagovi: