Kako spriječiti znojenje ispod pazuha

Kako spriječiti znojenje ispod pazuha

Kako spriječiti znojenje ispod pazuha pravilnom njegom

Postoji nekoliko načina kako spriječiti znojenje ispod pazuha i koji ga mogu smanjiti ili ukloniti posve. Pokušajte napustiti standardni dezodorans i prebaciti se na antiperspirant. Dezodorans vam može ubiti miris ispod ruku, ali nije dizajniran da spriječi da se u potpunosti znojite. Antiperspiranti ubijaju bakterije koje uzrokuju miris i aktivno blokiraju znojne žlijezde da ne stvaraju znoj ispod pazuha. To bi vam moglo olakšati nelagodu. Ako utvrdite da vam antiperspiranti ne djeluju, potražite jače antiperspirante s većom količinom aluminijevog klorida, aktivnog sastojka (najmanje 13 posto). A ako to ne uspije, razgovarajte sa svojim liječnikom o dobivanju recepta za jači antiperspirant. Također je važno paziti da pravilno primjenjujete svoj antiperspirant kako bi mogao obavljati svoj posao kako je predviđeno. Nanesite antiperspirant samo na suhu, čistu kožu (nemojte ga nanositi na već oznojene pazuhe ili pazuhe koji su još uvijek vlažni od tuširanja). Koristite antiperspirant noću, nakon što se okupate, kada je vaše tijelo najhladnije; to omogućuje aktivnom sastojku da postigne svoj puni učinak.

Obrijte se ispod ruku, jer dlake mogu spriječiti antiperspirant da radi svoj posao. Međutim, pripazite da se ne obrijete neposredno prije nanošenja, jer antiperspirant može iritirati vašu svježe obrijanu kožu. Dajte mu vremena za rad, moglo bi proći i do četiri dana dok ne doživite puni učinak antiperspiranta.

Nakon što se istuširate, pričekajte nekoliko minuta prije nego što se odjenete za taj dan. To je posebno važno ako se tuširate vrućim ili živite u vrućoj i vlažnoj klimi. Dopuštanje tijelu da se ohladi i osuši prije nego što obučete odjeću moglo bi vam pomoći spriječiti znojenje pazuha odmah nakon kupanja.

Brijanje pazuha može smanjiti pretjerano znojenje. Dlaka zadržava vlagu, a dlaka ispod pazuha nije iznimka. Ako već doživljavate jako znojenje ispod ruku, brijanje je neophodno. A ako se uz znoj neprestano borite protiv tjelesnog mirisa, brijanje bi također moglo pomoći u tome kako spriječiti znojenje ispod pazuha.

Kako spriječiti znojenje ispod pazuha pomoću prehrane

Kako spriječiti znojenje ispod pazuha pomoću prehrane? Neke namirnice mogu uzrokovati da vaše tijelo proizvodi više znoja od drugih. Ako vam se čini da se previše znojite, smanjenje ili uklanjanje hrane koja potiče znoj u vašoj prehrani moglo bi vam pomoći.

Hrana s malim udjelom vlakana prisiljava vaš probavni sustav da prekomjerno radi na razgradnji hrane. Dijeta s visokim udjelom natrija znači da će vaše tijelo detoksirati svu tu sol u obliku viška mokraće i znoja. A jedenje hrane bogate mastima uzrokuje zagrijavanje unutrašnjosti dok vaše tijelo obrađuje masnoće.

Neke druge namirnice i pića koja mogu pokrenuti znojne pazuhe uključuju: procesirana hrana, alkoholna pića i pivo, češnjak i luk, hrana koja ima visok udio masti, kofein, vruća, začinjena jela i sladoled.

Neke namirnice zapravo mogu smanjiti količinu znoja koje vaše tijelo proizvodi i pritom smiriti preaktivne znojne žlijezde. Kada se želi smanjiti znoj kroz vašu prehranu, važno je usredotočiti se na hranu koja neće oporezivati ​​vaš probavni sustav. Također ćete htjeti potražiti hranu koja ne pretjerano stimulira vaš živčani sustav i umjesto toga ga smiriti.

Neke namirnice za smanjenje znoja koje biste željeli uključiti uključuju: voda, hrana s visokim udjelom kalcija (poput mliječnih proizvoda i sira), bademi, banane, sirutka, povrće i voće s visokim udjelom vode (npr. lubenica, grožđe, dinja, brokula, špinat, cvjetača, paprika, patlidžan, crveni kupus), maslinovo ulje, zob, zeleni čaj i slatki krumpir.

Pijenje puno vode i jedenje hrane s visokim udjelom vode može vam ohladiti tijelo i biti uspješan način kako spriječiti znojenje ispod pazuha.

Kofein stimulira živčani sustav i povećava znojenje. Također uzrokuje porast krvnog tlaka, podiže puls i utječe na znojne žlijezde. A ako ste ljubitelj kave ili drugih toplih napitaka koji sadrže kofein, mogli biste se dodatno znojiti jer vrući napitci podižu tjelesnu temperaturu i potiču znojenje. Pokušajte smanjiti ili potpuno ukloniti kofein.

Kako spriječiti znojenje ispod pazuha medicinskim tretmanima

Ako nijedan od savjeta kako spriječiti znojenje ispod pazuha nije uspješan, ovi će zasigurno biti.

Ako smatrate da se prekomjerno znojite, možda ćete se htjeti posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste saznali imate li bolest zvanu hiperhidroza.

Liječnik vam može propisati antiperspirant na recept koji ne može biti dostupan bez recepta. Postoje neki lijekovi dostupni od vašeg liječnika koji blokiraju kemikalije koje određenim živcima omogućuju međusobnu komunikaciju, što može pomoći u smanjenju znojenja. Postoje neke potencijalne nuspojave (uključujući probleme s mokraćnim mjehurom, suha usta i zamagljen vid), pa razgovarajte sa svojim liječnikom o tome jesu li koristi veće od rizika.
Anksioznost može dovesti do prekomjernog znojenja. Liječnik vam može propisati antidepresive ako smatraju da to pridonosi vašem problemu.
Injekcije botoksa su vrlo efikasan način kako spriječiti znojenje ispod pazuha. Te injekcije privremeno blokiraju živce koji uzrokuju znojenje. Injekcije traju 6 do 12 mjeseci, nakon čega će trebati ponoviti liječenje. Injekcije mogu uzrokovati manje bolove, a neki ljudi privremeno osjećaju mišićnu slabost na području koje su liječili.
U ekstremnim slučajevima otvorene su vam neke kirurške mogućnosti. To uključuje mikrovalnu terapiju, uklanjanje znojnih žlijezda i operaciju živaca. O operaciji treba razmišljati samo kad liječnik utvrdi da imate ozbiljno stanje zbog kojeg se znojiš neobično puno.

Tagovi: