Kako ulagati u investicijske fondove

Kako ulagati u investicijske fondove

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 15:56
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što su investicijski fondovi

Što su investicijski fondovi? Investicijski fondovi su fondovi za sakupljanje novčanih sredstava ulagatelja koji imaju zajednički cilj da prikupljena novčana sredstva zajednički ulažu. Novčana sredstva prikupljena u fondovi se ulažu u dionice, trezorske zapise, obveznice. Sredstva fonda koja su prikupljena u ukupnom iznosu nazivaju se portfeljem fonda koji se dijeli na udjele ovisno o vrijednostima novca pojedinih ulagača.

Uobičajeno je da investicijskim fondom upravlja društvo za upravljanje investicijskim fondovima koji zakonski posluju i imaju sve potrebne dozvole za rad. Njihov je rad i djelatnost pod nadzorom HANFA institucije koja provjerava zakonsku legitimnost svakog detalja u poslovanju društva koje upravlja investicijskim fondovima.

Postoje različite vrste investicijskih fondova, kao što su dionički fondovi, novčani fondovi, obveznički fondovi, mješoviti ali i uravnoteženi fondovi, te posebni fondovi koji ulažu novac u posebne svrhe, kao sektorski fondovi, indeksni fondovi, fondovi s dospijećem, te brojne druge vrste fondova koje postoje i u koje se može ulagati novac, te pri tome i zarađivati na fluktuacijama cijena.

Investicijski fondovi kako odabrati i koji je pravi izbor

Naravno nismo svi stručnjaci da bismo znali koji investicijski fondovi su povoljni, sigurni, manje rizični, više rizični, koji fondovi nose više prinosa, zarade i slično. Stoga postoje profesionalni financijski stručnjaci od kojih možemo potražiti savjet o tome gdje kako i zašto uložiti svoj novac. Financijski stručnjaci mogu biti zaposlenici banke, ali i društva za upravljanjem financijskim fondovima.

Ovim financijskim stručnjacima se možete javiti sa povjerenjem jer će vas oni savjetovati u koji investicijski fondovi su za vas najpovoljniji i kod kojih investicijskih fondova možete dobiti optimalnu zaradu.

Ukoliko nemate viška novaca za ulaganje, odnosno slobodnog novca koji biste uložili dizanje pozajmice je jedno od rješenja ukoliko vaša zarada od investicijskih fondova premašuje iznos kamate koju ćete plaćati za pozajmicu. To je kao da kupujete stan koji ćete iznajmljivati, pa od najma plaćate ratu kredita i još vam ostaje novaca od najma, te na taj način zarađujete i na kraju će vam ostati nekretnina čija vrijednost raste.

Investicijski fondovi gdje ih pronaći

Investicijski fondovi ukoliko nemate nikakvog znanja o njihovom kretanju i zarađivanju, najbolje je tražiti preko društva za upravljanja investicijskim fondovima ili preko banke. Svaka banka, pa i vaša matična banka može vam ponuditi portfelje investicijskih fondova u koje možete uložiti svoj novac.

Sve što treba je dogovoriti sastanak uživo ili online sa financijskim savjetnikom banke ili društva za upravljanje fondovima te se informirati o opcijama koje vam mogu ponuditi. Prezentirat će vam fondove, vrste fondova, rizike koje ulaganja nose, dobiti koje možete ostvariti kratkoročno, dobiti koje možete ostvariti dugoročno.

Na vama je da odlučite želite li ulagati svoj novac tamo gdje investicijski fondovi pridonose velike dobiti u kratkom periodu uz naravno i veće rizike, pri tome pod rizike mislimo da novac ili dio novca možete i izgubiti, no možete se odlučiti i na ulaganja koja su sigurnija, sa manje rizika, sa manjom stopom prinosa dobiti. Takva ulaganja su isplatljivija na dulji period jer će u duljem roku donositi manje prinose, no kad se sve zajedno zbroji prinosi će biti veći nego kod rizičnih kratkoročnih ulaganja.

Tagovi: