Kako urediti grob svojih najmilijih

Kako urediti grob svojih najmilijih

Uredite grob svojih najmilijih

Vrijeme godišnjih odmora je savršeno vrijeme za mnoge od nas da se primimo određenog posla. Groblje je jedno od onih mjesta koje posjećujemo striktno pod određenim blagdanima iako smo svjesni da bi to trebali činiti češće. Za ovo vrijeme grob najmilijih malo uredimo, stavimo novo cvijeće i to je to. I dok je istina da u današnjem ubrzanom svijetu jedva sve stižemo, to nam nikako ne bi smjela biti izlika kod posjete onih kojih više nema. Grobna mjesta započinju sa zemljom i križem, a kako će ono izgledati nakon pokopa voljenih ovisi o nama samima.

Mnogi će uložiti u kamen ili mramor, staviti nadgrobnu ploču i misliti kako je stvar riješena. Što se zapravo podrazumijeva pod uređenje groba? Čišćenje i pranje groblja, uklanjanje uvenulog cvijeća kao i bacanje izgorjelih svijeća, čišćenje vaza kao i svijećnjaka, postavljanje novog cvijeća i svijeća. Grob je posljednji dom našim najmilijih, što znači da smo za njegovu sliku i priliku odgovorni mi sami. Nakon sprovoda voljene osobe vijenci za sprovod i izgorjele svijeće će biti uklonjene s strane Zagrebačkog holdinga u roku od 10 do 14 dana nakon sprovoda, dok je ostalo uređenje na nama samima.

Kako urediti grob svojih najmilijih s cvijećem?

Cvijeće je sigurno jedan od najpopularnijih načina za uređivanje grobova, osobito ako je riječ o zemljanom grobu, ili grobu koji sadrži malo zemlje na vrhu. Kada birate cvijeće za uređenje goba vaših najmilijih, uzmite u obzir navedeno: Da li je grob više na suncu ili u sjeni, kakva je vrsta zemlje na grobu, koliko ćete često posjećivati groblje, da li želite posaditi izdržljive biljke. Koje biljke odabrati za ukrašavanje groba? U pravilu, grob ne bi smio biti šaren, već strogo i svečano uređen ili ukrašen. Cvijeće okolo i na groblju mora biti jednostavno, suptilno i lijepo.

Kako bi ostvarili navedeno u obzir možete uzeti višegodišnje biljke koje stvaraju kontinuirani pokrov, ili jednogodišnje biljke koje cvatu samo u određenim mjesecima. Biljke koje pokrivaju zelju mogu biti: Zimzelen ili Čarobnjakova ljubica, sadi se na sunčanom i sjenovitom djelu groba. Biljka je karakteristična po svojim zelenim listovima i plavkastim cvjetovima. Zimzeleni Plox ili Plamenac, tvori gusti pokrov i dolazi s ružičastim, bijelim, ljubičastim kao i crvenim cvjetovima. Vuneni Stahis ili Zečje uši, biljka koja voli zemlju i karakteristična je po svojem srebrno/baršunastim tepihom.

U slučaju da želite posaditi trajnice, tada vam preporučujemo: Iris, cvijet koji raste u grmićima i dolazi u plavoj, lila, bijeloj i ljubičastoj boji. Jaglac, vjesnik proljeća ali isto tako veoma nezahtjevna biljka koja je izdržljiva. Đurđice, cvijet koji cvjeta u obliku zvončića u raste u polusjeni bez obzira na kvalitetu zemlje. Naravno, grobno mjesto također možemo urediti i kupovnim cvijećem, ali tada je bitno obratiti pažnju da to koliko će ono trajati. Ukoliko želite da određeni buket traje dulje, tada je potrebno navedeno naglasiti cvjećaru koji slaže buket.

Kako očistiti grob najmilijih?

Ukoliko vaš grob nije zemljani ili polu zemljani, tada je riječ o mramornom ili kamenitom grobu. Koja je razlika? Mramorni grobovi su često zatvoreni s mramornim pločama i kao takvi su najlakši za održavanje. Potrebno je samo ploče oprati s vodom i nešto deterdženta. Naravno ovdje podrazumijevamo i bacanje izgorjelih svijeća i uvenulog cvijeća. Oprani grob s upaljenim svijećama i novim buketima će svakako ljepše izgledati nego mramorna ploča koja je zmazana od kiše i zemlje. Ako je riječ o grobnom mjestu koje je betonsko i možda nasipano kamenčićima, tada je uređivanje nešto zahtjevnije.

I dok se beton isto tako može prati i ribati, ovo je praksa koju malo tko radi. Ako je kameno grobno mjesto posuto kamenčićima, tada ih je poželjno zamijeniti ako su već poprimili tamniju boju. Ukoliko je grobno mjesto ukrašeno kamenčićima i cvijećem, tada je poželjno kamenčiće malo isprati i preokrenuti, a cvijeće podrezati ili po potrebi ga izvaditi i posaditi novo. Ukoliko uređenje ne želite obavljati sami, tada vam u pomoć mogu priskočiti i razni servisi za uređenje grobova koji će po vašim navođenjima urediti grobno mjesto vaših najmilijih.

Tagovi: