Koje role kupiti

Koje role kupiti

Zašto se baviti rolanjem i koje role kupiti?

Jedna od najpopularnijih vanjskih aktivnosti je svakako rolanje. Osim što je zabavno, iznimno je zdravo te omogućuje jačanje mišića koji nisu aktivni tokom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti. Prije nego se odlučite baviti rolanjem, dobro je znati koje role kupiti. Nemojte da vas previše impresioniraju skupocjene role ili da vam netko za manje novce podvali role loše kvalitete. U jednoj i drugoj cijenovnoj kategoriji možete kupiti mačka u vreći, zato je dobro poslušati savjet iskusnijih rolera kako i koje role kupovati na kraju priče. Potrebno je dobro razgledati ponudu, te si slobodno dajte vremena da vidite što se sve nudi kako bi mogli odabrati najbolje. Kvalitetne role čuvaju zdravlje vaših nogu i zglobova, a iako rolanje djeluje jednostavno, ipak morate održavati ravnotežu i pripaziti na pokrete. Sudjelujete u prometu na određen način, te stoga morate biti pažljivi. Uistinu, nije teško naučiti rolati, ali je potrebno voditi računa o par stvari, a jedna od njih je svakako koje role kupiti kako biste mogli biti opušteni u rolanju. Kao što smo napomenuli, rolanje je jedan od najzdravijih sportova, a mnogi role koriste, između ostaloga, i za prijevoz. Naravno, iskusniji roleri na taj način idu do posla, faxa, teretane ili na kavu na taj način. Uz malo truda, to možete biti i vi. Rolanje vas tjera da provodite vrijeme na svježem zraku, koristite cijelokupnu skupinu mišića koji vam se nalaze na nogama, leđima, trbuhu, stražnjici. Ujedno, kao intenzivna fizička aktivnost potiče lučenje dobrih hormona sreće, te se tako smanjuje razina kortizola kao hormona stresa.

Kako odabrati i koje role kupiti za rekreativce?

Rekreativno rolanje postaje sve popularnije, te stoga veliki izbor rola prisutan u gotovo svim boljim prodavaonicama sportske opreme. Kako i koje role kupiti je uvijek dobro pitanje jer većina na prvu pomisli da im ne trebaju neke specijalne role. Tu ste u krivu, loše role mogu naštetiti zdravlju vaših zglobova. Potrebno je dobro razmotriti koje role kupit kako ne biste riskirali ozljedu. Obratite pozornost na određene detalje, bilo da gledate skuplje ili povoljnije role, na žalost, cijena ne garantira uvijek i kvalitetu. Veličina rola je bitna, odnosno cipele. Uzmite u obzir da prilikom rolanja noga može nateknuti, te je stoga dobro i prilikom isprobavanja imati sportske čarape. Cipela rola mora odgovarati vašoj veličini, iako je dobro imati malo više prostora, te pola broja do broj veće role će biti dobre. Cipele moraju prijanjati uz vaša stopala, te pružiti stabilnost zglobovima. Puno toga ovisi i o modelu rola i proizvođaču rola, ali pazite da vam cipela u potpunosti odgovara. Nakon toga, napravite mali test sa kotačima rola. Jedan kotač zavrtite, te pratite koliko dugo se vrti. Dobro podvozje ćete prepoznati po tome koliko dugo se kotači rotiraju. Ukoliko rotacija traje duže od 1 minute, to je znak da je sve ok. Ukoliko se kotač prestaje rotirati oko nakon 30 sekundi, znači da negdje postoji greška. Iskustvo nas uči da je bolje kupovati pametno, a to znači dati si prostora i vremena da odaberete najbolje za sebe. Većina rekreativaca se itekako intenzivno bavi rolanjem, naprosto ih dobar osjećaj uvijek vuče natrag da obuku role i provedu koji sat negdje na ulici ili stazi rolajući. Koliko god vam to tako ne izgleda, ali riječ je o konkretnoj aerobnoj aktivnosti, te ujedno jačate cijelokupni organizam, te sve to skupa pozitivno utječe na respiratorni sustav, jačate opću izdržljivost i povećavate kondiciju. Ljudi koji imaju problema s koljenima, skočnim zglobovima i sličnim, itekako će osjetiti beneficije od rolanja. Zato potrebno pažljivije birati koje role kupiti iako ste rekreativac.

Koje role kupiti i gdje?

Mnogi rekreativci ali i profesionalci traže gdje će i koje role kupiti. Iako običnom laiku djeluje kao da role možete kupiti bilo gdje, stvarna ponuda je ipak nešto drugačija. Naime, u običnim trgovinama povremeno imate na ponudi role po iznimno povoljnoj cijeni. U takvim slučajevima možete naletjeti na role koje su sasvim dobre za rekreativnu uporabu, no morate zaista dobro provjeriti cijelokupnu ponudu. Brzinske kupovine nisu uvijek dobar izbor. U specijaliziranim trgovinama je najbolje obaviti kupovinu, no i tada dobro gledajte koje role kupiti. Role poznatih tvrtki mogu biti estetski privlačne, pa čak i cjenovno, no nisu garancija dugovječnosti. Nemojte se sramiti isprobati role prije kupnje. Imate pravo ih obući, napraviti par krugova po trgovini kako bi vidjeli kako se osjećate u njima i kako vam noga leži u cipeli. Najbitnija stavka jest da imate osjećaj stabilnosti dok se rolate, te da cipela pruža čvrstoću vašem stopalu. Naročito je bitno da se zglobovima pruža čvrstoća.

Tagovi: