Koliko često dojiti bebu

Koliko često dojiti bebu

Koliko često dojiti bebu: Uvod

Dogodilo se taj magičan trenutak i postali ste majka! Čestitamo vam na tome! Rijetko koji trenutak u čovjekovom životu bude toliko ispunjujuć kao taj kada ti se rodi vlastiti potomak. Međutim, iako se obuzeti veseljem, već se počinju javljati i neka tehnička pitanja jer, naime, nitko vas nije pripremao ni obrazovao za ulogu majke. Jedno od takvih pitanja biti će i koliko često dojiti bebu. Vjerojatno znate samo osnovne informacije, da je mala bebica u konstantnom razvijanju i da joj u toj početnoj fazi treba puno hranjivih tvari. Međutim, koliko tih hranjivih tvari, u kojim razmacima, u koje doba dana i noći? Sve su to pitanje koja vam ostaju neodgovorena. Preostaje vam jedino da pitate prijateljice majke koliko često dojiti bebu, ali, ipak bi htjeli i pročitati neki tekst poput ovoga da provjerite njihove navode i budete baš sto posto sigurni da radite to ispravno. U nastavku ćemo vam otkriti sve stvari koje vas u vezi toga zanimaju!

Koliko često dojiti bebu: dvije osnovne tehnike

Kad se upitate koliko često dojiti bebu, među prvim pitanjima koja vam se također trebaju pojaviti je: kako prepoznati da je moje dijete uopće gladno? Upravo u vezi s tim pitanjem, postoje dva načina na koje možete hraniti vaše dijete. Prvi je dojenje na zahtjev djeteta. To bi značilo da kada god beba počne plakati ili na drugi način pokazivati nemir i nezadovoljstvo, da ga onda krenete hraniti. Dojenje na zathjev djeteta ima dvije prednosti, a to su da dijete dobiva nutritivno zadovoljstvo (potreba za hranom) ali i tzv. nenutritivno sisanje (potreba za smirenjem, sigurnošću, utjehom). Drugi način koji odgovara na pitanje koliko često dojiti bebu jest dojenje prema unaprijed raspoređenom stalnom rasporedu. Točnije, vremenski odredite da ćete svoje dijete hraniti svaka tri sata u ograničenom vremenu (npr. 15 minuta po jednoj dojci). Na taj način se dijete može naviknuti na raspored i s vremenom će se plač i nezadovoljstvo smanjiti. Također, vi ćete preuzeti totalnu kontrolu što može imati dogoročnije posljedice na samo discipliniranje djeteta.

Koliko često dojiti bebu: naučite slušati vašu bebu

Kako bi znali koliko često dojiti bebu morat ćete najprije naučiti slušati znakove vašeg djeteta. Ta mala stvorenja od samog dolaska na svijet pokušavaju na razne načine komunicirati s nama. Stoga je potrebno takve znakove slušati i prepoznati jer upravo je to ključ u odgovaranju na mnoga pitanja koja se tiču beba, pa tako i koliko često dojiti bebu. Najprije morate prepoznati ovak znak: znak gladi kod zdravog djeteta je nemir. Također, dijete počne okretati glavicu kao da nešto traži. Isto tako, dijete zna početi sisati ručicu što je isto jasan znak koji govori o njegovoj intenciji. Ako majka odmah ne prepozna te znakove, dijete će početi plakati. Naime kad dijete osjeća glad, ono osjeća bol. Stoga, majka nikada ne bi trebala dozvoliti da se beba jako rasplače. Naime, u tom trenutkuće postati jako nervozno te će se nagutati zraka i u konačnici umoriti. To će rezultirati tomu da kad se smiri neće moći dobro prihvatiti prsa ni učinkovito sisati. Stoga, obraćate pažnju na to što vam vaša beba pokušava reći!

Tagovi: