Koliko čovjek ima zubi

Koliko čovjek ima zubi

Znate li koliko čovjek ima zubi kao dijete?

Zub je organ u ljudskom tijelu koji tisućama godina čovjeku osigurava opstanak. Taj koštani organ homo sapiensu i brojnim drugim kičmenjacima omogućava da trga, usitnjava i melje hranu te na taj način uspješno unosi raznovrsne hranjive tvari u organizam. Zubi dolaze od latinske riječi dens, dentis te su sačinjeni primarno od kalcija. Isto tako, zubi rastu dva puta tijekom čovjekovog života, te se odgovor na pitanje koliko čovjek ima zubi razlikuje ovisno o dobi života u kojoj se čovjek nalazi. Ako se pitate koliko čovjek ima zubi u svojim najranijih fazama života, kao dijete, odgovor će biti dvadeset mliječnih zubi. Oni će krenuti rasti ovim redosljedom: najprije će izrasti dva donja zuba sjekutića u sredini, zatim gornja četiri sjekutića te donji vanjski sjekutići. Očnjaci će potom krenuti rasti dok će posljednji zubi koji će se pojaviti u dijeteta biti kutnjaci. Naravno, dijete će imati svih 20 mliječnih zubiju pod uvijetom da drži do higijene i da su svi zubi zdravi

Hoće li to koliko čovjek ima zubi utjecati na život čovjeka?

Kada djetetu ispadnu njegovih 20 mliječnih zubi, napokon mu počinju rasti zubi koje će, po mogućnosti, koristiti cijeli ostatak života. To koliko čovjek ima zubi ustvari jako utječe na kvalitetu njegovog života. Naime, čovjeku će život biti jako otežan ako nema sve zube. Osim očiglednog razloga kojega vjerujemo već pretpostavljate, a to je da neće moći kvalitetno probavljati hranu, javljaju se i razne druge posljedice. Upravo zbog nemogućnosti probavljanja hrane čovjek može imati želučane probleme jer nedovoljno sažvakana hrana kasnije opterećuje želudac koji mora ulagati veći napor kako bi razgradio tu hranu no što bi trebao da je osoba kvalitetno prožvakala hranu. To sve može voditi i do neželjene trbuhobolje, debljanja, pojačanog lučenja želučane kiseline itd. Druga važna posljedica izostanka ukupnog broja zubi kod čovjeka jest ta da nepostojanje pojedinih vrsta zubi, pogotovo sjekutića i očnjaka, če znanto utjecati na čovjekovu mogućnost izgovaranja pojedinih slova i riječi. Upravo to koliko čovjek ima zubi će činiti razliku hoće li ta osoba fufljati u izgovoru pojedinih riječi te hoće li određena slova uopće moći izgovoriti.

Koliko čovjek ima zubi u odrasloj dobi?

Odrasli pripadnik homo sapiensa ima u većini slučajeva 32 zuba. Na svakoj vilici čovjek ima po 16 zubi i to ovim redosljedom: najprije, prvo vidljive ima sjekutiće i to njih četiri na gornjoj i donjoj strani. Zatim ih prate po dva očnjaka na gornjoj i donjoj vilici. Potom čovjek ima 4 pretkutnjaka i napokon 6 kutnjaka. Ukoliko nemate sve navedene zube, to u današnje moderno vrijeme ne predstavlja nikakav problem. Naime, izgubljeni zubi se lako mogu zamijeniti raznim alveolarnim implatantima, protezama koje su parcijalne i totalne naravi, te raznim drugim nadogradnjama poput mostova i krunica. Stoga pitanje koliko čovjek ima zubi neće ovisiti samo o majci prirodi već i o zubarevoj pomoći. No odgovorna pitanje koliko čovjek ima zubi neće biti uvijek isti. Postoje naime određeni postotak ljudi koji imaju i više od 32 zuba, jer im izrastu umnjaci. Iako izrastanje umnjaka može predstavljati veliku bol za tu osobu, te možda zahtjevati i nošenje aparatića kako bi se napravilo mjesta za te nove zube, ostalih ozbiljnijih posljedica neće biti.

Tagovi: