Košarka pravila

Košarka pravila

Glavna košarka pravila

Jedan od najpopularnijih ekipnih sportova, uz nogomet, je svakako košarka. To je igra u kojoj je potrebno sastaviti dva tima, a svaki od timova mora imati po 5 igrača. Kako bi naučili sva košarka pravila, potrebno je ili se informirati kod košarkaških fanova ili proučiti na internetu. Današnja tehnologija vam ide na ruku jer sve možete saznati u par klikova. Naravno, pravila možete svugdje pročitati, ali kako bi zaista usvojili sva košarka pravila, potrebno je i igrati. Kroz praksu se najlakše uhoda sa svime, ipak je to na kraju priče igra. Svaki sport ima u osnovi jednostavnu strukturu, pa tako i imamo i ovdje neka osnovna pravila koja jednostavno morate znati. Svaki tim ima svoju stranu na terenu, te iako je košarka najčešće dvoranski sport, u svim metropolama i manjim gredovima, te mjestima postoji i vanjski košarkaški teren. Dovoljna su dva obruča, odnosno koša na suprotnim strana i iscrtane osnovne linije, te igra može započeti. Cilj svakog tima je da u suprotni koš ubaci što više lopti. Naravno, da bi se pogodak priznao, lopta mora ući u obruč odozgo.

Košarka pravila i kako ih naučiti

Košarka je igra iznimne popularnosti. Najviše je popularizirana u Americi gdje se svaka utakmica prati sa velikom fanatičnošću, no i na našim terenima je prilično popularna. Jednim dijelom je i zato što su košarka pravila lagana, te ih zbilja nije teško naučiti. Naravno, svaka igra se najlakše nauči kroz igranje. Sama utakmica traje, po europskim odnosno međunarodnim pravilima do 40 minuta. Prema američkim pravilima, utakmica traje 48 minuta ukoliko je bez prekida. Razlog je u tome što se dijeli na 4 četvrtine po 10 minuta, odnosno 12 minuta po američkim pravilima. To je vrijeme koliko traje konkretna igra, te u to nisu uključeni odmori, odnosno pauze. Nakon 20 minuta, odnosno 24 minute, slijedi odmor od 15 minuta. Tako znate da su završene prve dvije četvrtine igre. Također, košarka pravila određuju da nakon svake četvrtine imate po 5 minuta odmora. Ukoliko igra između dva tima je i nakon svih četvrtina neodlučena, odnosno rezultat je izjednačen i nema pobjednika, igraju se produžeci. Svaki produžetak traje po 5 minuta, te se igra dok rezultat ne prevlada na stranu jednog tima. Također, postoje i prekidi ukoliko neki igrač napravi prekršaj, te se i tako igra također produžuje. Nekada utakmice znaju sve skupa trajati i do 2 sata.

Najbitnija košarka pravila

Svaka igra ima svoja pravila, pa tako i košarka pravila ima. Iznimno je važno ne raditi prekršaje, paziti na način vođenja lopte, način driblanja. Recimo, bitno je znati da ne smijete pomicati obje noge dok driblate. Za to će vam se suditi koraci, a također ne smijete niti driblati s obadvije ruke. Nije dozvoljeno niti uhvatiti loptu s obje ruke. Za takve stvari vam se sudi duplo vođenje. Postoji više načina kako smijete voditi loptu, a da se držite pravila i da lopta ostaje u okviru terena. Ukoliko igrač određenog tima zadnji dotakne loptu prije nego sama lopta dotakne crtu koja označava granicu samog terena ili lopta prijeđe tu crtu, taj tim gubi posjed lopte. Svaki igra može dodavati loptu svom suigraču te ju tako voditi do koša, možete bacati loptu, gurati, kotrljati. No, igrač mora paziti da mu ruka prilikom driblanja nije ipsod lopte jer se u tom slučaju sudi nošena lopta. Također, košarka pravila određuju da ukoliko se pojedini tim nalazi u napadačkom dijelu terena, te prilikom toga ima posjed lopte, tada svi igrači tog tima moraju paziti da ne vrate loptu u obrambeni dio.

Tagovi: