Od čega bježe stršljeni

Od čega bježe stršljeni

Od čega bježe stršljeni i koliku opasnost predstavljaju

Stršljeni su leteći insekti na čiji spomen imena svatko od nas osjeti jezu i strahopoštovanje. Ose i pčele nam nisu simpatične ako čujemo njihovo zujanje u našoj blizini, a kamoli tek stršljeni. Stoga nas ne treba čuditi da se svatko od nas u jednom trenutku svoga života zapita kako se rješiti tih napasti. Točnije, zapita se od čega bježe stršljeni? Postoje razni odgovori na ovo ne tako lagano pitanje. Pitanje od čega bježe stršljeni postaje utoliko bitnije jer se njihov broj u zadnjih nekoliko godina znatno povećao. Tako pojedini lovci upozoravaju da više nema mjesta gdje nema stršljena. Tako jedan lovac iz Osijeka tvrdi da je samo u nekoliko mjeseci uklonio oko 200 gnjezda stršljena u Osijeku. Isto tako, stručno osoblje iz hitne službe upozorava da je broj uboda porastao u zadnjih nekoliko godina. Stoga je navedeno pitanje krajnje ozbiljno i treba mu se pristupiti sustavno kako bi se problem riješio!

Od čega bježe stršljeni i što napraviti ako ga susretnete

Najprije, trebate znati sljedeće: lovci, pčelari i biolozi upozoravaju da se ljudi ni u kojem trenutku ne smiju upuštati u borbu sa stršljenom. Nije pametno za nikog od nas da upotrebljava razne sprejeve, ili da mašu metlom, muholovkom, da ih se šprica vodom ili da se koristi bilo kakva druga agresivna metoda. Sve navedeno nije nešto od čega bježe stršljeni i nije način kako se možete zaštiti. Dapače, vjerojatno ćete izazvati kontra efekt, razljutiti stršljena i to može završiti pogubno. Ne trebate se uopće zapitati od čega bježe stršljeni, već ako se susretnete s jednim, prvo i jedino što morate napraviti jest pozvati stručnu osobu i odaljiti se od njega. Stručna osoba će znati kako najbolje pristupiti stršljenu i kako otkloniti opasnost. Dapače, stručna osoba će rješiti problem u samom korjenu. Točnije, stručna osoba će ukloniti samo gnijezdo stršljena i tako vas dugoročno rješiti tog nametnika i svih njegovih potomaka.

Od čega bježe stršljeni i da li je smrtonosan?

Kako biste znali od čega bježe stršljeni, potrebno je prvo znati njihove obrasce ponašanja. Drugim riječima, kako ona poznata uzrečica kaže: know your enemy, najpametnije je upoznati svog neprijatelja prije nego li ga porazite. Stoga imajte na umu sljedeće podatke kad se idući put zapitate od čega bježe stršljeni: Stršljeni su najaktivniji u proljeće, početkom travnja, a u svoje nastambe se vraćaju tek početkom studenog, odnosno kada ih na to prisili zima. Ono što nikada ne smijete napraviti jest dirati ili pomicati njiovo gnjezdo jer ih tako možete samo razbijesniti. Najbolje je, ponavljamo, pozvati profesionalce da odrade svoj posao. Isto tako, profesionalci će reći da je stršljen štetočina koja ne radi ništa dobro. On ne donosi med, ne oprašuje biljke, već radi duplje na drveću i uzima hranjive tvari drugim živim bićima kako bi preživio. Isto tako, kada već uspoređujemo stršljena sa pčelama, ako vas ubode pčela, mjesto uboda će oteknuti, malo bolili i proći. Ako vas ubode stršljen, čovjek umire. Stoga imajte to sve na umu kad se idući put susretnete sa stršljenom

Tagovi: