Postoje li sirene

Postoje li sirene

Postoje li sirene i jesu li ikada postojale?

Morske sirene su mitološka stvorenja za koje je svatko od nas u jednom trenutku života čuo. Bilo da smo čitali o njima, ili ih vidjeli na filmu ili crtiću, u jednom trenutku nam je to magično stvorenje bilo dio našeg fokusa. Sirena dolazi od grčke riječi Sieiren. One su se u grčkoj mitologiji još zvale i Morske Nimfe. To su mitološka bića koja imaju žensku glavu te žensko tijelo koje umjesto nogu ima riblje tijelo, tj. peraju. Samo ime potiče kao što smo rekli od gričke riječi seira što bi doslovno značilo “uže”, aludirajući da su sirene bile povezivačice između kopnenog i morskog svijeta. No iako smo čuli za njih, kako možemo znati postoje li sirene? Može li nam itko na pitanje postoje li sirene dati pouzdani odgovor? Iako ih razna popularna literatura spominje, od Odiseja u Homerovoj Odiseji, do Kristofera Kolumba koji ih je navodno vidio na svom putovanju, nažalost i dalje nema poudanog dokaza da one stvarno postoje

Koji su dokazi koji odgovaraju potvrdno na pitanje postoje li sirene?

Kao što smo spomenuli, da ste svojedobno u tom 15. stoljeću upitali Kristofora Kolumba postoje li sirene, on bi vam na to vjerojatno odgovorio potvrdno. On sam je svojedobno tvrdio da je na putu do Amerike vidio sirene u blizini Haitija. Njihova fizička obilježja su doduše odudarala od romantičarske, zavodničke slike sirene kakvu imamo danas. Naime, prema njegovom opisu one su više ličile na muškarce. Moguće da se tu jednostavno radilo o nekoj drugoj ribi i da se Kolumbo zabunio. Onda, postoje li sirene uopće? Ne moćemo s apsolutnom garancijom to jamčiti ali zasigurno postoje još neki dokazi koji idu u prilog činjenici da sirene postoje. Davne 1943. japanski vojnici su tvrdili da su zapazili ribu sa čovjekolikim obilježjima. Točnije da je riba imala čovječu glavu i riblje peraje. Ne znamo da li je to bio plod općeg zamora zbog dugotrajnog ratovanja ili su japanci stvarno bili na tragu nečega.

Postoje li sirene u stvarnom životu danas?

Ako pokušavate naći odgovor na pitanje postoje li sirene danas preko interneta, vjerojatno ćete naići na nekoliko videa na kojima se navodno vide sirene u svom prirodnom staništu. Iako će video zapisi na prvi pogled izgledati kao da je biće uhvaćeno na snimci zaista morska sirena. Međutim, takvim snimkama treba ipak pristupiti s dozom skepticizma. Najprije, postoje razne vrste riba u moru koje dolaze u neobičnim oblicima, stoga ne iznenađuje da kakva veća riba čija se peraja vidi u daljini može podsjetiti na morsku sirenu. Najčvršći dokaz svakako bi bio da morska sirena bude uhvaćena u mreži i temeljito istražena na kopnu. To se međutim još ni jednom nije dogodilo što isto ide u prilog tomu da sirene ne postoje. Isto tako, ako morska sirena na snimci izgleda stvarno realno, imajte na umu da se današnja tehnologija editiranja videa razvila do te razine da je prosječnom čovjeku gledajući videozapis teško razaznati što je stvarnost a što fikcija. Stoga, u skladu sa svim prethodno rečenim, odgovor na pitajne postoje li sirene u svakodnevnom životu je vrlo vjerojatno negativan.

Tagovi: