Što je oročena štednja

Što je oročena štednja

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 21.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je zapravo oročena štednja?

Oročena štednja je oblik štednje koji možemo dogovoriti u Hrvatskim ili eurima, kao i ostalim valutama koje banka želi primiti kao određeni novčani polog. Kod samog ugovaranja oročene štednje sa valutnom klauzulom će se primjenjivati srednji tečaj sa strane HNB-a na dan kada se ona ugovara. Kamata na oročenu štednju će ovisiti o visini vašeg novčanog pologa kao i odluci banke, a ona se može isplaćivati mjesečno, svaka tri mjeseca, svakih pola godine, godišnje ili kada istekne njen rok.

Navedena oročena štednja se danas može oročiti jednokratno ili uz obnavljanje. Jednokratni oblik će se po isteku isplatiti na vaš tekući račun, dok štednja s oblikom obnavljanja se automatski produljuje nakon roka isteka. Da li je ovakav oblik štednje siguran? Odgovor je da. Oročene štednje koje su položene u bankama u Republici Hrvatskoj su osigurane sa strane DAB-a, točnije Državne Agencije za osiguranje štetnih uloga.

Vaša osigurana štednja znači da ako slučajno dođe do propadanja ili nelikvidnosti bake vi preko DAB-a imate pravo na isplatu depozita do iznosa u visini 100 tisuća eura. Prije ugovaranja štednje važno je raspitati se u svojoj matičnoj banci. Kako se ona ugovara? Štednja se ne ugovara na način kao gotovinski krediti, ali potrebne su konzultacije s vašim osobnim bankarom kako bi znali što i kako vam najbolje odgovara.

Koje prednosti ima oročena štednja?

Imate određeni novac na raspolaganju, a nemate nikakvih planiranih investicija? To je idealna prilika da počnete s oročenom štednjom. Zašto? Ona omogućuje sigurnost, bezbrižnost i isto tako pasivno zarađivanje. Oročena štednja je danas najbolji oblik investiranja. Smanjuje brigu jer je vaš novac pohranjen na sigurno i isto tako zaštićen od inflacija. Osim navedenog, ona omogućava i zaradu jer na depozit dobivate određenu fiksnu ili promjenjivu kamatu koja će varirati ovisno o stanju na tržištu.

Sigurne, i krajnje jednostavne, to je idealan opis oročenih štednji. Kao budući korisnik navedenog oblika štednje, na vama je da samo donesete odluku koji oblik vam trenutno najbolje odgovara. Ako želite svoj novac oročiti sigurno i na određen rok dok ostvarujete atraktivan prinos, tada je najbolje da odaberete banku koja nudi oblik, iznos i rok koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Mnogi će tako odabrati oročenu štednju s fiksnom kamatnom. Zašto? Prednost oročenja s fiksnom kamatnom stopom je unaprijed poznat i osigurava siguran iznos kamate na samome kraju oročenja, bez obzira na promjenu kamata na tržištu. Kada se ugovara oročena štednja možete odabrati sljedeće po isteku ugovora s bankom: Oročeni iznos zajedno s kamatom ćete pustiti da se automatski obnovi ili ćete odlučiti da se novac isplati na vaš tekući račun.

Kako se ugovara oročena štednja?

Navedeni oblik štednje je namijenjen svima onima koji žele potpunu sigurnost kod svog ulaganja, kao i ostvarenje određenog dodatnog prihoda na svoj uložen novac uz fiksnu kamatnu stopu. Rok za ugovaranje oročene štednje u kunama se može razlikovati od banke do banke, ali sve nude navedene opcije nakon isteka roka: Isplatu kamata i automatsko obnavljanje štednih uloga bez ikakve potrebe da se odlazi u banku, ili isplatu cijelog iznosa. Kako se ugovara oročena štednja? Oročena štednja se dogovara u poslovnici banke.

Potrebno je posjetiti poslovnicu vaše banke i zatražiti razgovor s osobnim bankarom koji će vas upoznati sa svim detaljnim informacijama. Ako idete s ciljem da odmah ugovorite navedenu štednju, tada imajte na umu da vam treba osobna iskaznica i vaš OIB. Također je važno naglasiti da navedenu štednju možete započeti u poslovnici u iznosu od samo 30eura. Važno je napomenuti da navedenom obliku štednje mogu pristupiti svi klijenti bilo koje banke bez obzira na njihove godine, radni staž ili visinu primanja.
Tagovi: