Što učiniti ako vam propadne kupovina stana

Što učiniti ako vam propadne kupovina stana

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 24.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Stan kako kupiti i na što paziti

Kupovanje stana nije mali korak u životu pogotovo ako niste te sreće da imate novac i ne morate dizati kredit za svoju nekretninu. Ukoliko trebate dizati kredit mnogo je detalja na koje trebate paziti nakon što ste uopće odabrali nekretninu koji vam se sviđa i koji želite kupiti. Da li ste upoznati da kupac plaća porez na kupovinu nekretnine, porez na nekretninu, troškove javnog bilježnika, troškove procjene vrijednosti nekretnine, pa čak i kapare koju gotovo svaki prodavatelj traži kao sigurnosni polog za ozbiljnost kupnje.

Stan nije komad odjeće koji ćete brzo odlučiti hoćete li kupiti ili ne, za kupovinu stana potrebne se detaljne pripreme. Treba se prvo dobro raspitati koji sve dodatni troškovi mogu nastati prilikom realizacije kupnje, da vam se ne bi dogodilo da vam nedostaje novaca za završetak procesa kupnje stana. Stan ćete možda tražiti i čitavu godinu, a sama realizacija treba biti dosta brza od trenutka davanja kapare za ozbiljnost kupnje.

Stan i kupnja koja može krenuti nizbrdo

Kada kupujete stan ima jako puno detalja na koje trebate paziti. Čak i kada pronađete stan koji vam u potpunosti odgovara može se dogoditi da neke stvari krenu po zlu i da do realizacije kupovine ne dođe. Postoji mogućnost da prodavatelju date kaparu, no međutim za ostatak novaca iako ste dogovorili neki određeni rok trebate dizati kredit, pa u roku kojem ste dogovorili sa prodavateljem ne uspijete na vrijeme realizirati kredit sa bankom. Može se vrlo lako dogoditi da prodavatelj neće imati razumijevanja za vaše probleme sa bankom i zadržati kaparu i raskinuti predugovor sa vama jer niste na vrijeme platili cjelokupni iznos jer imate problema sa svojom bankom.

Za kreditiranje kupovine stana uobičajeno se dižu stambeni krediti zbog nižih kamatnih stopa i većih iznosa kredita, međutim i gotovinski krediti mogu biti rješenje ukoliko vam nedostaje samo manji dio iznosa za kupovinu stana, pa čak i za plaćanje poreza i ostalih troškova koji su vezani uz kupovinu stana.

Što kada stan glasi na više vlasnika

Kada kupujete stan vrlo je važno da provjerite vlasnike prodavače, to znači da provjerite svu dokumentaciju o stanu. Vlasnički list, posjedovni list, građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu sa elaboratom o etažiranju zgrade. Također je važno da zgrada pa time i stanovi, ima energetski certifikat bez kojeg se u današnje vrijeme kupoprodaja stana ne bi smjela ni provoditi.

Ukoliko stan ima više vlasnika, a vi dogovarate kupnju stana sa jednim od vlasnika moglo bi vam se dogoditi da se nekretnina prodaje neovlašteno. Vi date kaparu međutim nisu svi vlasnici suglasni sa prodajom stana, stoga vodite veliku pažnju o tome koliko vlasnika je upisano u zemljišno knjižnom uredu i na katastru. Ukoliko ima više vlasnika svi moraju biti suglasni sa prodajom stana i svi moraju biti potpisnici ugovora o kupoprodaji stana.

Pravno gledajući ugovor o kupoprodaji stana ukoliko ne sadrži sve vlasnike koji su prodavači je nevažeći bez obzira što ste vi uredno ispunili sve svoje obaveze iz ugovora može vam se dogoditi da se jedna od vlasnika protivi prodaji stana i time vam propada kupovina stana i komplikacije za povrat novaca i kapare koju ste dali.

Tagovi: