Zašto žene imaju menstruaciju

Zašto žene imaju menstruaciju

Zašto žene imaju menstruaciju, prirodna pojava svojstvena samo ljudskim ženama i ženkama rijetkih sisavaca

Iako mnoge žene menstruaciju nazivaju “žensko prokletstvo” i sličnim, pogrdnim, a često i vrlo uvrnutim nazivima kojima su više kumovale ponižavajuće predrasude o ženi i prema ženi, treba naglasiti da je menstruacija kod žena biološka činjenica, bez koje nema ovulacije, a bez ovuliranja nema života. Zašto žene imaju menstruaciju, zato što je to biloški preduvjet za stvaranje novog života. Zato što mnogi još uvijek misle da je žena nečista za vrijeme mjesečnog krvarenja i da se u njezinoj blizini u “tim danima” čak i namirnice kvare i da može kad je “njezino vrijeme” ona opasna za druge, može ubiti pogledem, zato tu biološku činjenicu koja omogućava nastanak života treba temeljito i bez tabuiziranja objasniti. Zašto žene imaju menstruaciju, zato što se i jajnika svaki mjesec spušta u maternicu i ako nije oplođeno, brzo odumire, ljušti se skupa s posteljicom na koju je palo i tijelo ga izbaciju kao menstrualnu krv.

Zašto žene imaju menstruaciju, da bi mogle ostati trudne i donijeti na svijet novi život

Zdravlje žene uvelike određuje i redoviti menstrualni ciklus koji pod utjecajem hormona i žlijezda sa unutarnjim lučenjem svaki mjesec trči “krug života”. Zašto žene imaju menstruaciju, tako da biloški zrelo žensko tijelo svaki mjesec “pripremi teren” za moguću trudnoću. Jajašce koje se iz jajnika spustilo kroz jajovod u maternicu čeka svoj spermij i svoju oplodnju. Ako oplodnja izostane, jajašce odumire i ženino tijelo ga sa menstrualnom krvlju izbacuje da bi se obnovilo u 28 dana i ponovo pripremilo teren za novu jajnu stanicu, novu, moguću trudnoću i novi “krug života”. Iako je redovna menstruacija znak ženinog zdravlja i odsustva trudnoće, sama menstruacija može biti praćena mnogim, često vrlo bolnim tegobama koje se zajedničkim imenom nazivaju PMS. Zašto žene imaju menstruaciju, zato da uvijek iznova, svakog mjeseca, može pružiti novu šansu novom životu. PMS je zbirni naziv za premenstrualni, menstrualni i postmenstrualni skup često vrlo različitih tegoba koje skoro sve žene proživljavaju svaki mjesec.

Zašto žene imaju menstruaciju, anomalije i odstupanja

Prva mjesečnica se pojavljuje kod djeovojčica između 12 – 14 godine, a u novije vrijeme sve ranije, što stručnjaci pripisuju modernom načinu života i prehrane. Nemaju male žene odmah redovite i točno ciklički raspoređene menstruacije. Kod nekih žena stabiliziranje menstrualnog ciklusa traje godinama, kod nekih prvi porod dovede tijelo u ravnotežu, a kod nekih žena hormoni tek nakon poroda podivljaju. Zašto žene imaju menstruaciju, u prosjeku je menstrualni ciklus kod svih u očekivanom okviru, ali neke žene dobiju jako kasno prvu mjesečnicu, a neke je bez liječničke pomoći ni ne dobiju. Ženski hormonalni sustav je vrlo osjetljiv i svaka neravnoteža uzdrma cijelo njezino tijelo i naravno, utječe i na redovita mjesečna vaginalna krvarenja. Zašto žene imaju menstruaciju, zato da budu zdrave, zato da mogu zatrudniti i donijeti na svijet novi život. Sve anomalije, odstupanja i neredovitosti menstrualnog ciklusa, sva iznenadna i preobilna krvarenja, sva kašnjenja menstruacije ukoliko nije u pitanju trudnoća, treba liječiti.

Tagovi: