Atletika za djecu

Atletika za djecu

Da li je dobra atletika za djecu sa viškom kilograma?

Mnogi roditelji nisu sigurni da li se njihovo dijete treba upisivati u neki sport i kada je idealna dob za takvu odluku. Jedan od boljih načina kako potaknuti pravilan razvoj odmalena je sigurno atletika za djecu. Iako postoji uvriježeno mišljenje da se moraju ispunjavati neki posebni uvjeti te da ne može svako dijete upisati neku od atletičarskih disciplina, istina je sasvim drukčija. Da bi se upisalo u program atletike za djecu, potrebno je da dijete ima stvarni interes za istu i da postoji određena motivacija. Većina roditelja griješi u mišljenju da im dijete nije dovoljno talentirano, da ima previše kilograma i da nema smisla niti pokušavati. Takav pristup ruši samopouzdanje dijeteta koje se onda zatvara u svoj svijet i ne želi niti probati uključiti se u neki sportski program. Svakako je lakše kada dijete već ima određene predispozicije za bavljenje atletikom za djecu, ali nije jedini uvjet niti razlog za treniranje. Dijete sa iskrenom željom i motiviranošću može postići dobre rezultate, razviti dobru kondiciju i potaknuti pravilan razvojih vlastitih motoričkih sposobnosti. Višak kilograma se postepeno izgubi jer atletika za djecu je previđena prvenstveno kako bi djeca mogla steći dobre navike od najranijeg djetinjstva.

Koliko atletika za djecu potiče timski rad?

Postoji jako puno prednosti kada je u pitanju atletika za djecu, a jedna od njih je svakako rad u grupi i razvijanje timskog duha. Naravno, nisu sva djeca ista, no zato su tu treneri koji prate što se događa, kako se tko ponaša i na stručan način preusmjeravaju mlade atletičare u poželjno ponašanje. Nekome treba malo više vremena da svlada određene sportske tehnike poput trčanja na određene daljine, bacanja kugli ili diska, skokove udalj ili uvis, te ostale discipline. Treneri potiču timski rad te međusobno bodrenje koje je izuzetno važno za izgradnju karaktera i samopouzdanja. Talentiraniji pojedinci koji se bave atletikom za djecu nemaju dozvolu za izrugivanje i nepristojno ponašanje prema pojedincima koji trebaju uložiti više truda u izgradnju vlastitih sposobnosti. Grupe u kojima se trenira atletika za djecu su konstruirane na prihvatljiv i praktičan način da svatko napreduje maksimalno koliko može, te nema potrebe za prevelikim pritiskom. Zato je dobro da se dijete od najranije dobi uključi u najbliži atletičarki klub, te krene razvijati osjećaj za ravnotežu, zdravi sportski duh i snažan organizam. Kroz atletiku za djecu, odnosno treniranje sportskih disciplina, tijelo jača i imunosni sustav.

Stvara li atletika za djecu zdrave navike?

Naravno, atletika za djecu potiče sve u dobi od najmlađih do najstarijih pojedinaca da razviju zdrave navike koje će ih pratiti kroz život. Ne mora svako dijete razviti veliku sportsku karijeru, to nije niti cilj atletike za djecu. Kranji cilj je omogućiti svakom dijetetu da na zabavan način provede vrijeme i razvije svoje tijelo u pravilnom smjeru. Mladi organizam koji vrijeme provodi u pokretu, manje će biti sklon obolijenjima i potaknuti će lučenje dobrih hormona. Djeca koja provode previše vremena u zatvorenom prostoru i pred tv ekranom, na laptopu ili igrajući igrice bez da se kvalitetno kreću, sklonija su raznim obolijenjima. Zato je atletika za djecu dobar izbor za svako mlado biće željno uzbuđenja. Pojedina djeca imaju više natjecateljskog duha, te njih treneri mogu još bolje usmjeriti i neki od njih razviju uspješne sportske karijere. To su iznimno talentirani pojedinci koji kroz atletiku za djecu postignu velike uspjehe, no u kasnijoj dobi ne moraju više biti dio istog svijeta. Drugi pojedinci koji možda nisu u djetinjstvu postigli velike karijere u atletici za djecu, možda u kasnijoj dobi pokrenu neku karijeru vezanu za atletiku. Nikada ne znate, sve je moguće gdje god ima volje i motivacije.

Tagovi: