Kako naučiti voziti bicikl

Kako naučiti voziti bicikl

Jednostavni način za djecu kako naučiti voziti bicikl

Mnogi veliki i mali se pitaju kako naučiti voziti bicikl, te kako savladati strah od pada. Iako to većini danas predstavlja mačji kašalj, kao djeci je to bio veliki korak naprijed. Većina mališana sa velikim nestrpljenjem iščekuje svoj prvi trenutak kako naučiti vožnju biciklom. Pojedinim roditeljima to predstavlja pomalo stresnu fazu jer dijete treba svladati osjećaj za ravnotežu i koordinaciju pokreta. Također, važno je da dijete dok savladava kako naučiti voziti bicikl, ne doživi predramatično povremene padove. Bitno je da padanje shvati kao dio procesa učenja i da će ih s vremenom biti sve manje. Određena djeca mogu biti malo senzibilnija, no to nije razlog da odustanu na početku, potrebno im je malo više potpore i bodrenja kako naučiti vožnju bicikla. Dajte im dovoljno slobode i prostora da se oslone na svoju snagu i steknu osjećaj sigurnosti u sebe. Za početak većini djece su dobar izbor bicikli sa pomoćnim kotačima, lakše dobe na osjećaju sigurnosti i održava ih motiviranima jer vide da je vožnja bicikla nešto zabavno. S vremenom ćete doći do faze kada se mogu prebaciti na pravi bicikl bez pomoćnih kotača. Ovisno od djeteta do djeteta, no prelazak na pravi bicikl nije toliko težak, no budite strpljivi i idite polako. Najbitnije je da prvi bicikl nije prevelik te da dijete može nogama sigurno stati na pod, odnosno tlo.

Kako naučiti voziti bicikl u par koraka

Nakon što su svladali vožnju sa pomoćnim kotačima i prešli na veći izazov, evo par savjeta kako naučiti voziti bicikl bez pomoćnih kotača. Imajte u vidu da je potrebno voditi računa o tome da ste na nekom mekšem terenu, tipa travnjaku. Praktično je za slučaj padanja, jer na na asfaltu ili betonu lako dođe do većih ozljeda. Dok svladava kako naučiti vožnju bicikla, bitno je da nosi kacigu, kako bi se izbjegle neugodne ozljede glave. Nikada ne znate što može biti, a također je važno i steći naviku nošenja kacige i štitnika prilikom vožnje. Mnogi odrasli biciklisti vole ne imati ništa od navedenog, a česte su situacije gdje većina požali što se nisu pravilno zaštitili. Ako možete, kako bi naučili voziti bicikl na što jednostavniji način, vježbajte zaustavljanje i silaženje s bicikla. Za lakši osjećaj ravnoteže, neka dijete sjedne na bicikl, malo podigne i pusti neka bicikl lagano sam ide. Nemojte dijete držati, ali budite blizu za svaki slučaj kako naučiti voziti bicikl ne bi loše završilo. Mora steći osjećaj za koordinaciju, a to je moguće samo dok sjedi na biciklu i lagano odigne noge, te vidi da se ništa loše ne događa. U slučaju nelagode ili problema, samo treba spustitit noge na tlo i to je sve. Učite i kočenje, to je važno. Tu je potrebno da ste blizu, da pridržavate i poguravate bicikl dok vaš mališan pritišće kočnice i ne nauči kako ih koristiti da bi zaustavio bicikl. Nakon toga, neka svlada pedaliranje dok vi lagano pridržavate bicikl jednom rukom sjedalo. Važno je da dijete vidi važnost okretanja volana jer se tako održava bicikl uspravnim, stoga drugom rukom pridržavajte volan.

Kako naučiti voziti bicikl lako i brzo

U osnovi, kako naučiti voziti bicikl nije znanstvena fantastika. Bitna je volja i odlučnost, a ukoliko niste svladali kako naučiti vožnju bickla kao dijete, uvijek to možete nadoknaditi. Ono što je najvažnije je redovno vježbanje dok u potpunosti nije svladana vožnja biciklom. Još jedna bitna stavka, bilo da se odrasla osoba ili dijete, je ponašanje u prometu. Mnogi to zanemare jer smatraju kako naučiti voziti bicikl je sve što je bitno, a ostalo je nevažno. Prometni znakovi, provjeravanje lijevo i desno da li tko dolazi u susret, provjera da li je cesta sigurna za prelazak, to su stvari o kojima se uvijek mora voditi računa. Djeci je takve stvari potrebno usaditi bez obzira jesu li samo pješaci ili sudjeluju u prometu i kao biciklisti. U takvim situacijama nikako ne valja biti brzoplet, jer kako naučiti vožnju bicikla nije samo upravljanje vozilomveć i kako se ponašati sa njime. Dok dijete ne svlada sva prometna pravila i kako paziti na svoju sigurnost u prometu, niakko ne bi smjelo samo izlaziti na cestu sa biciklom. Obavezno pratiti da li se tko nalazi iza njih prije nego skrenu u neku ulicu, zaokrenu ili nešto drugo. Također, biciklisti kao i svi sudionici u prometu, moraju biti isključivo koncentrirani na vožnju, stoga telefoniranje ili slušanje glazbe pirlikom vožnje nikako se ne preporuča.

Tagovi: