Kolika je mirovina za 15 godina staža

Kolika je mirovina za 15 godina staža

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 21.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Izračunajte kolika je mirovina za 15 godina staža

Uz užurbani i naporan moderni tempo življenja, maločas se zapitamo kada će nastupiti uvjeti za starosnu mirovinu. Međutim, nastup vremenskog roka nakon kojega možemo ući u mirovinu nažalost nije jedini kriterij koji bi nas trebao zanimati, jer za to razdoblje starosnog života moramo i od nečega živjeti. Stoga se nerijetko kad osobe koje razmišljaju o mirovini zapitaju kolika je mirovina za 15 godina staža. Od srpnja 2020. godine aktualna vrijednost mirovine za svaku godinu staža porasla je na 10 eura. Ispod tog iznosa mirovina ne može biti manja. S obzirom na to, odgovor na pitanje kolika je mirovina za 15 godina staža jest minimalno 150 eura. Valja imati na umu da se uvjet za starosnu mirovinu u 2020. godini stječe s navršenih 62 godine života i 6 mjeseci.

Zabrinjava podatak da danas gotovo četvrtina umirovljenika prima najniže navedenu mirovinu, što dovodi u pitanje socioekonomski status najstarijih članova Republike Hrvatske.

Kolika je mirovina za 15 godina staža u poljoprivrednim i obrtničkim djelatnostima?

U Republici Hrvatskoj radi oko 32 tisuće poljoprivrednika. Ako pitate kolika je mirovina za 15 godina staža u poljoprivrednoj grani, odgovor će biti: jedna od najnižih. Naime, prosjek mirovina poljoprivrednika iznosi svega 220 eura za 22 godine staža. Kada bismo njihovu mirovinu računali u omjeru prema plaći, oni bi imali svega 80 eura mirovine!

Pokazatelj da poljoprivrednici nisu jedina grana djelatnosti s najnižim mirovinama jest analiza prosjeka mirovina obrtničkih djelatnosti. S obzirom da su plaće u toj djelatnosti među najnižima u Hrvatskoj, ne treba čuditi kolika je mirovina za 15 godina staža u takvoj djelatnosti. Nešto više od 13. 00 obrtnika umirovljenika prima u prosjeku 250 eura mirovine. Valja upozoriti da pri računanju najniže mirovine se ne uzima u obzir dodatak od 27 posto, kao ni činjenica da se taj iznos penalizira tj. smanjuje u slučaju prijevremenog umirovljenja. Svakako je preporuka, neovisno radite li u poljoprivrednoj, obrtničkoj ili nekoj drugoj djelatnosti, da zadovoljite kriterij za stjecanje pune starosne mirovine.

Kako se određuje kolika je mirovina za 15 godina staža?

Prije započinjanja bilo kakvog računanja kolika je mirovina za 15 godina staža, treba razumjeti da se naš mirovinski sustav temelji na međugeneracijskoj solidarnosti. Drugim riječima, ljudi često pogrešno misle da novac koji im se sada odvaja od plaće za mirovinu se negdje “sprema za njih”. To nije točno, već se s tim iznosima isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima, a nama će se mirovine isplaćivati od iznosa koje će uplaćivati tadašnja radna snaga. To znači pojam međugeneracijske solidarnosti. Ako želimo izračunati kolika je mirovina za 15 godina staža, to ćemo učiniti tako da osobne bodove pomnožimo s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu koju smo dobili, uračunat ćemo i dodatak na mirovinu. Taj dodatak se od 1999. do 2010. godine određuje u rasponu od 4% do 27%, a od 2010. godine od 27% te je danas sastavni dio mirovine. Osobni bodovi pak ovise o mirovinskom stažu i plaćama koje je osoba osiguranik ostvarivala za vrijeme svog radnog vijeka. Oni se računaju tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem. Vrijednosni se bodovi, pak računaju tako da se plaća, odnosno osnovica od osiguranja podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u RH u toj kalendarskoj godini.
Tagovi: