Koliko psi spavaju

Koliko psi spavaju

Koliko psi spavaju: PART 1

U zadnjih 10 000 godina koliko čovjek ima uza sebe, prema riječima za to stručnih ljudi, pripitomljenog psa, s razlogom možemo reći da je pas čovjeku najbolji prijatelj. Ta toliko dugotrajna veza nebrojeno puta je iznova dokazala da prethodno opisani epitet najboljeg prijatelja psa s razlogom nosi. A upravo kao što želimo znati sve o svojim najboljim prijateljima homo sapiensima, ništa nije drugačije ni s našim malo dlakavijim najboljim prijateljima. Tako se između ostalog možemo priupitati koliko psi spavaju? Za razliku od homo sapiensa koji ima redoviti režim spavanja i spavaju u prosjeku 7-8 sati, psi nisu nalik nama. Naime, psi imaju sporadično praspoređene periode sna gdje odrađuju nekoliko spavanaca tokom dana. Koliko psi spavaju također ovisi o njihovoj osobnosti, godinama starosti, pa i vrsti pasmine. Tako velike pasmine kao što je veliki švicarski planinski pas ili Mastiff potroše, za naše pojmove, puno vremena na spavanje: otprilike oko 19 h na dan.

Koliko psi spavaju: PART 2

Na to koliko psi spavaju će također ovisiti o razini aktivnosti i potrošene energije u njihovom životu. Tako pas kojemu vlasnik posvećuje puno pažnje te ga rastrči svaki dan i pošteno izmori će svakako više i kvalitetnije spavati nego neki drugi pas kojemu vlasnik baš i ne posvećuje toliko pažnje i vremena. Tako npr. jedna razmažena chihuahua čiji su vlasnici jako zauzeti poslom vjerojatno neće imati jednaku količinu kvalitetnog sna kao jedan mladi labrador kojega vlasnik svaki dan rastrči po sljemenu. Isto tako, psi imaju običaj prilagoditi svoje spavanje aktivnosti njihvog vlasnika. Tako će obrazac spavanja psa imitirati neaktivnost ili izbivanje vlasnika iz kuće. To dosadno vrijeme će psi iskoristiti na način da ga potrate spavanjem. Točne brojke koliko psi spavaju su ovakve: Psi u prosjeku spavaju pola dana, oko 30 posto samo odmaraju (drugim riječima svjesni su i budni ali neaktivni), i 20 posto vremena su budni i aktivni.

Koliko psi spavaju: part 3

Štenci s druge strane spavaju više, čak i do 18 sati. Obratite pažnju na to ako vaš pas spava manje ili pak puno više od prosjeka. To na prvu ne treba biti razlog za brigu jer psi se razlikuju, što karakterno. što genetski. Međutim, ako s obzirom da iznesene podatke vidite velika odstupanja, možda ne bi bilo loše da s vašim najdražim ljubimcem posjetite veterinara. Isto tako na to koliko psi spavaju od velikog će utjecaja biti njihova ishrana. Naime, ako psi jedu hranu niske kvalitete, ona bi mogla činiti vašeg psa umornijem no inače jer ne sadrži dovoljno kvalitetnih hranjivih tvari koje su im potrebne. S druge strane, hrana može sadržati i sastojke koji su preteški za probaviti što će voditi do istoga efekta. Sjetite se samo kako je vama kada se najedete masne i teške hrane: vjerojatno će vam se spavati! Zaključno, uzmite u obzir sve savjete izrečene u ovom tekstu i nećete se više nikada pitati koliko psi spavaju!

Tagovi: