Proljetno čišćenje stana

Proljetno čišćenje stana

Zašto je važno proljetno čišćenje stana?

Svakodnevno čišćenje prostora u kojemu živimo se nalazi u svakodnevnom rasporedu mnogih od nas. Razlog? Čišći prostor može bitno utjecati na naše raspoloženje i produktivnost, isto kao i na kvalitetniji odmor. I dok je normalno da većina nas ima dnevne ili tjedne rituale u kojemu čistimo, jedanput godišnje kada se sve budi se također i budi želja za detaljnim čišćenjem i organizacijom prostora. Čišćenje namještaja, detaljno usisavanje, slaganje ormara, bacanja viška stvari i slične stari najčešće se događaju upravo u proljeće. Zašto je navedeno bitno?

U proljetnom čišćenju cijeli proces čišćenja je detaljniji, organiziraniji, zahtjeva fizičku i psihičku pripremu jer se radi o par dana čišćenja a ne samo par minuta ili sati. Generalka stana će osim čišćenja ubrajati i bojanje zidova, micanje ili bacanje namještaja itd. Svaka prostorija u ovom periodu dobiva zasluženu ljubav i brigu koja je tijekom ostatka godine minimalna radi manjka vremena ili volje. U ovu akciju čišćenja bitno je uključiti sve ukućane kako bi se posao što prije obavio i kako bi se što prije uživalo u čistim prostorijama.

Kako napraviti kvalitetno čišćenje stana?

Sve kreće od dobro sastavljenog plana. Stavite na papir sve što želite obaviti u svakoj prostoriji, rasporedite svoje vrijeme i na kraju nabavite sve što vam je potrebno za proljetno čišćenje. Da li je moguće očistiti stan ili kuću u jednom danu? Ukoliko imate cijeli dan slobodan svakako, ali preporuka je da se svaki dan odvoji za drugu prostoriju kako bi mogli detaljno sve obaviti.

Ono što vam je potrebno je: Krpe i spužve za čišćenje, više pari zaštitnih rukavica, sredstva koja su za čistiti. Držite se svojeg rasporeda i plana. Najpoželjnije bi bilo da krenete od osnova kao brisanje prašine sa svih površina i namještaja i na kraju stolarije. Zatim slijedi pranje prozora i ostalog namještaja, usisavanje, pranje podova i vraćanje stvari na svoje mjesto. Naravno ovaj raspored može ovisiti o mnogim stvarima kao bojanje zidova, bacanja namještaja, reorganizacije prostora.

Mnogi prvo krenu čistiti kuhinju i blagovaonicu, dnevni boravak, spavaću sobu i na kraju kupaonu i wc. Kod generalke stana ili kuće bitno je da se sve u određenoj prostoriji napravi. Primjerice ako ste krenuli prvo s čišćenjem kuhinje tada je bitno isprazniti frižider i škrinju i odmrznuti ih i oprati, police sa suđem i priborom za jelo detaljno obrisati iznutra i izvana, promijeniti stolnjake, oprati pećnicu itd. Niti jedan dio vašeg doma ne bi smio ostati ne očišćen.

Savjeti kako pojednostaviti čišćenje stana

Normalno je da u današnjem ubrzanom svijetu svatko traži što jednostavniji način kako da bilo što napravi. Ukoliko nemate mogućnosti odvojiti si par dana za detaljno čišćenje stana ili niste osoba koja pretjerano uživa u samome procesu, donosimo vam par trikova i savjeta kako si navedeno možete maksimalno olakšati. Prvo, ukoliko ne uživate u brisanju prašine važno je da proučite da li vam trebaju određene stvari ili ne. Da, lijepo je imati prostor pun raznih ukrasa ali zapitajte se da li imate vremena i živaca čistiti to.

Ako vam nešto ne treba donirajte ili bacite. Isto vrijedi i sa namještajem. Danas je moderno imati minimalistički stil, razlozi su sasvim praktični. Drugo, ako niste pri vremenu za čišćenje a morate ga obaviti onda si napravite raspored gdje ćete svaki drugi dan primiti jednu prostoriju na red. U slučaju da vam je noćna mora čistiti jer je dosadno, tada si pustite omiljenu glazbu ili pozovite prijatelja ili nekog iz obitelji u pomoć jer je u društvu sve zabavnije. Treća opcija je unajmiti profesionalne čistače koji će vam u jednome danu počistiti cijeli stan.

Tagovi: