Tko je napisao hrvatsku himnu

Tko je napisao hrvatsku himnu

Znate li tko je napisao hrvatsku himnu?

Vjerojatno svaki stanovnik Republike Hrvatske zna da je Lijepa naša domovino himna Republike Hrvatske. Dapače, vjerojatno svatko zna i riječi, ako već ne preko učenja u školi ili doma, onda barem slušajući ju na brojim počecima nogometnih utakmica. Iako svatko od nas zna kako se himna zove, možda i kako joj ide tekst, vjerojatno ne zna baš svatko tko je napisao hrvatsku himnu. Nerijetko se također stvara zabuna između toga tko je napisao hrvatsku himnu i tko ju je skladao. U daljnjem tekstu ćemo probati taj nesporazum razjasniti.

Lijepa naša domovino je hrvatska himna od 1991. godine. Stručnjaci će reći da se ona ubraja u malobrojne miroljubive himne jer uzdiže ljepote naše domovine, a nije koračnica s ratnim tonovima kakve himne obično znaju biti. Autor stihova naše himne je Antun Mihanović, zagrebački pravnik, koji ju je napisao 14. 03. 1835. godine i tada se zvala Horvatska domovina. Mihanovićev tekst je u drugoj polovici 19. stoljeća uglazbio Josip Runjanin.

Kada bi bar onaj tko je napisao hrvatsku himnu znao koliko će se izmijeniti!

Kao što smo spomenuli, Antun Mihanović, ugledni pravnik iz Zagreba je onaj tko je napisao hrvatsku himnu i njegovo ime i danas uče sva djeca u osnovnim školama. Iako tekst Lijepe naše domovine zna svatko od nas, malo tko će znati podatak da to nije tekst koji je izvorno napisao Antun Mihanović! Krenimo od samoga naslova. Antun Mihanović svojoj pjesmi uopće nije nadjenuo ime Lijepa naša domovino već ju je nazvao Hrvatska domovina. Naziv Lijepa naša nalazimo po prvi puta davne 1864. godine u zbirci Glazbenog društva duhovne mladeži zagrebačke. Osim samog naslova, dijelovi teksta te pjesme su se isto mijenjale kroz godine. Za dio tih promjena zaslužan je razvitak hrvatskog jezika, gdje neke riječi jednostavno više nisu bile u duhu hrvatskog jezika. Tako je dio “o junačka” prije glasio “o hrvatska”, ” da bi vazda čestna bila” se pretvorilo u “daj, o Bože, sretna bila”, “kud il šumiš” u “sinje more” itd. Takvih promjena ima još mnogo, ovo je samo djelić, ali jedno je sigurno: onaj tko je napisao hrvatsku himnu, Antun Mihanović, ne bi bio zadovoljan kada bi vidio u što se njegova kreacija pretvorila.

Da li je onaj tko je napisao hrvatsku himnu odredio njezino svojstvo i kako se ono mijenjalo tokom vremena?

Kao što znamo, Antun Mihanović, tj. onaj tko je napisao hrvatsku himnu, napisao ju je iz čiste ljubavi prema domovini. To nije bila jedina njegova narodna pjesma. Antun Mihanović je autor brojnih drugih narodnih pjesama kao npr: Još Horvatzka ni propala, Bože živi, Mi smo braćo ilirskog i ine). Ipak, njegovo najznačajnije djelo, današnja Lijepa naša domovino, po prvi puta se kao hrvatska himna pjevala 1891. godine. Biti će to 30 godina nakon smrti onoga tko je napisao hrvatsku himnu, velikoga Antuna Mihanovića, stoga nažalost, Mihanović nije imao priliku osobno svjedočiti toj velikoj časti, a to je da vidi kako se njegova pjesma pjeva kao himna. Svojstvo Lijepe naše kao himne se, međutim, mijenjalo ovisno o političkoj struji koja je tada vladala. Tako Sabor 1907. nije uvažio prijedlog da se uvrsti kao hrvatska himna. Kad je Hrvatska pak stekla neovinsost 1918. godine, Lijepa naša se pjevala kao himna u Saboru. Zanimljivo, za vrijeme drugog svjetskog rata su Lijepu našu pjevali i ustaše partizani, prema povijesnim dokazima koji su nam dostupni, stoga možemo zaključiti da je ta lijepa pjesma, barem u jednom malom dijelu, ujedinila sukobljene strane.

Tagovi: