Zašto je more slano

Zašto je more slano

Zašto je more slano, čudesna priroda i njezini fenomeni

Svatko tko je barem prst smočio u moru zna da je more slano, a samo djeca bezazleno i otvoreno pitaju: Zašto je more slano? Odrasli se uglavnom prave da znaju iako mnogo toga ne znaju, pa tako ni uzrok saliniteta mora i oceana ne znaju baš svi. To da rijeke svojim tokovima donose sol u more i oceane je činjenica koja može i zbuniti, pa se mnogi onda pitaju kako su onda rijeke slatkovodne, a nose sol? Te male količine soli koje vode tekućice nose prema morima i oceanima su otopljene i pokupljene sa okolnog stijenja pored kojeg teku i premale su da zasole rijeku ili potok, ali se u morima i oceanima ta sol skuplja i taloži i kako se mora više isparavaju, postaju sve slanija. Zašto je more slano, ima i drugih utjecaja na salinitet mora, tu je otapanje magnetnih podvodnih stijena, a i podvodne vulkanske aktivnosti oslobađaju određene količine soli, kao i živa podvodna bića.

Zašto je more slano, da bi kupači mogli lijepo plutati na morskoj površini

Ako neplivač želi naučiti plivati svi će mu savjetovati da propliva na moru, jer slana voda olakšava plivanje i plutanje na površini mora, a o ljekovitosti slane morske vode postoje opsežni dokumentirani zapisi koji se čuvaju u mnogim morskim lječilištima koja danas postaju čak i posjećenija nego nekada. Zašto je more slano, eto, da lako i bez otpora proplivate, da se mirno prepustite valićima da vas ljuljuškaju i opuste, ako ste bolesni da ozdravite. Statistike kažu da su ljudi uz more i oceane opušteniji, sretniji, zabavniji i zdraviji. I biljni i životinjski svijet na obalama mora i oceana je žilaviji i otporniji, pa je time i prehrana iz tih područja zdravija. Zašto je more slano i koliko je slano i da li su sva mora jednako slana i kako se mjeri salinitet, kao i može li se kuhati u morskoj vodi, kad je već slana ima jako puno dostupnih podataka.

Zašto je more slano, može li se kuhati u morskoj vodi

Salinitet mora se izražava u gramima po kilogramu, zapravo u promilima pa je prosječna vrijednost saliniteta mora oko 35%. Mora u sušim predjelima su slanija jer više isparavaju i imaju manje padalina. Zašto je more slano i može li se kuhati u morskoj vodi, kada je već slana i ne bi trebalo soliti takvu hranu, odgovori su višeznačni. Naime, neke namirnice se mogu kuhati u morskoj vodi, a neke ne, a ako kuhate negdje uz more morate uzeti morsku vodu na čistom i nezagađenom mjesti i bilo bi dobro da je razrijedite dodavanjem barem dvije trećine obične vode. Zašto je more slano i zašto je u nekim zemljama moguće za kuhanje kupiti pročišćenu (i razrijeđenu) morsku vodu u tetrapaku je povezano uz neke delicije koje svoje okuse duguju upravo kuhanju u morskoj vodi. Osim soli, morska voda sadrži i druge minerale i mikroelemente i ako odlučite iskušati kuhanje u morskoj vodi, prvo je filtrirajte i razrijedite običnom vodom.

Tagovi: