Zašto se nafta zadržava na površini vode

Zašto se nafta zadržava na površini vode

Zašto se nafta zadržava na površini vode,; nafta je lakša od vode, prirodno je da pluta

Zagađenja mora, oceana, jezera i rijeka su veliki problem za okoliš i za svjeove vodenih bića. Pravi ekološki izazov je pronaći što bezbolniji i što efikasniji način uklanjanja naftnih mrlja sa vodenih površina i spašavanje biljnih i životinjskih vrsta koje nafta truje, osakaćuje i usmrćuje. Zašto se nafta zadržava na površini vode, reklo bi se najjednostavnijim riječima, zato što je nafta lakša od vode, zato je prirodno da se razlijeva i pluta po površini. Na morskoj površini naftne mrlje se šire i djelovanjem morskih struja. Zašto se nafta zadržava na površini vode ili zašto se uopće nafta nađe na većim ili manjim vodenim površinama, to je možda još važnije pitanje. Izlijevanje nafte u vodene tokove ili vode stajaćice je najteži oblik ekološkog zagađenja i često se dogodi kao posljedica kvara rezervoara ili naftovoda ili nesreće na tankerima i cisternama za transport nafte. Kvatovi na bušotinama bile one na kopnu ili u podmorju mogu izazvati prave ekološke katastrofe.

Zašto se nafta zadržava na površini vode, utjecaj vodenih strujanja

I stajaćice su samo naoko mirne vode, jer živi svijet u njima se kreće i proizvodi manja ili veća vrtloženja ili strujanja. Na jezerima ima kupača, jedrilica, čamaca i veslača koja također vrtlože vodu i stvaraju razna strujanja. Rijeke svojim strujama nose i i teže stvari od nafte koja je stvarno lakša od vode. Mora i oceani svojim strujama utječu na klimu, živi svijet u njima, plovne objekte na njima i prirodno je da i naftnu mrlju vertikalnim uzgonom podižu na površinu, kad bi i htjela potonuti, a ne može. Zašto se nafta zadržava na površini vode, njezin masni pokrov je lakši od vode, ali se pretvara u mrtvački pokrov za život u vodi, ali i onaj iznada vode. Nijedna ptica koja neoprezno smoči krila u u naftnoj mrlji, više ne može letjeti. Zašto se nafta zadržava na površini vode, zato što ne može na dno, ubija sve živo na vodi, u vodi i iznad vode.

Zašto se nafta zadržava na površini vode, kvarovi, propusti, namjerni ekocid i teroristički akt

Ljudi vole reći da je ljudski griješiti, ali propusti koji dobode do izlijevanja nafte ubijaju živi svijet i to nikada nisu tek propusti, tek omaške. Da su kvarovi na brodovima koji su ispustili naftu u neko od životne važnosti vodu na vrijeme popravljeni, bilo bi to daleko jeftinije i ne bi stradao ni jedan život. Zašto se nafta zadržava na površini vode, zato jer je nekome neoprezno iscurila, a na dno ne može. Kvarovi na bušotinama mogu donijeti katastrofu još većih razmjera. Neodgovorni proizvođači koji namjerno izlijevaju naftu u vode izazivaju namjerni ekocid. Zašto se nafta zadržava na površini vode, između ostaloga i zato što postoje skupine koje ne prezaju od ničega u postizanju svojih ciljeva, pa će i izlit naftu u morski ekosustav, zaprljat će mora i oceane, ako to služi njihovim prljavim ciljevima. Nažalost, nafta tamo gdje se izlije, pluta, struje je nose, a ona ostavlja smrt ekosustava za sobom.

Tagovi: