Kako pobijediti strah

Kako pobijediti strah

Kako pobijediti strah? Promijenite percepciju o strahu i njegovoj svrsi

Zamislite ovaj scenarij: Hodate Afričkom savanom i ne čujete ništa. Čujete samo lagani vjetar koji puše i pokoju pticu koja pusti svoj glas. Opušteni ste. U jednom trenutku, vidite da u daljini lav trči u vašem smjeru. Adrenalin vam raste, prestravljeni ste, trčite punim trkom u smjeru najbližeg drveta i penjete se na njega, a niste ni znali da se možete popesti na takvo drvo. Spašeni ste! Za ovako sretan završetak ove, na prvu užasavajuće situacije, možete zahvaliti isključivo jednoj stvari: strahu. Kako pobijediti strah? Vi ga ni ne želite pobijediti. On je vaš prijatelj koji u situacijama opasnim po život spašava vašu glavu jer lučenjem hormona kortizola te zbog čitavog niza drugih biokemijskih promjena u tijelu, sposobni ste fizički napraviti ono što ne biste mogli da strah nije nastupio. Stoga, pravo pitanje nije kako pobijediti strah. Želimo ga moći osjećati. Čak i ako više nema lava koji vreba na nas, postoji čitav niz današnjih (gradskih) situacija u kojima će nam strah pomoći. Ono što moramo naučiti jest kako ga učiniti našim prijateljem i kako ga kontrolirati.

Nekoliko savjeta kako pobijediti strah – PART 1

Kao što smo objasnili u prethodnom poglavlju, pravo pitanje nije kako pobijediti strah već kako ga kontrolirati. Ako osjećaj straha pređe određenu mjeru, on nas obuzdava i onemogućuje da svakodnevno funkcioniramo. Drugim riječima, ako strah pređe određenu mjeru, mi ne izvšavamo zadatak bolje nego inače kao u primjeru lava i savane, nego upravo suprotno: gore. Fiziološke promjene koje nam se događaju u tijelu kada osjećamo strah su sljedeće: crvenimo se, ubrzava nam se disanje, mišići su napeti, zjenice proširene, srce nam lupa jače, pojačano se znojimo. Stoga ako se pitate kako pobijediti strah, ovi savjeti bi vam mogli pomoći: Najprije, nemojte žuriti. Što god da vam stvara trenutni strah ili tjeskobu vrlo vjerojatno nije vrijedno takve instant panike. Uzmite si vremena, duboko udahnite. Probajte prošetati malo ili popiti čaj. Ako je izvor straha veza, posao ili ispit, postavite si pitanje: što je najgore što se može dogoditi. Ako u glavi prođete kroz takav scenarij, vjerojatno ćete shvatiti da ćete vi i svijet i dalje preživjeti.

Nekoliko savjeta kako pobijediti strah – PART 2

Ovaj savjet za kako pobijediti strah ste možda već čuli a glasi: prigrlite strah i izložite se njemu. Katkada nam strah postaje sve gori upravo zato što nemate realni dodir s njim te vam um radi od stvari koja izaziva strah veći problem nego što ta stvar zaista je. Ako spoznate tu stvar uživo, izložite se njoj, nemali broj puta ćete shvatiti da to možda i nije strašno kao što su bili strašni vaši scenariji u glavi u vezi toga. Ono što vam također može biti jedan od alata kako pobijediti strah je meditacija. Meditacija u svojoj suštini znači oslobađanje uma od misli i bivanje apsolutno prisutnim. Što god da vas muči, bilo da su to riječi šefa u vašoj glavi, bivše djevojke ili dečka, ili pak glas profesora na ispitu, ako uspješno usvojite tehnike meditacije i svakodnevno ju krenete prakticirati, iznenadit ćete se koliko će vam pomoći u svakodnevnom životu!

Tagovi: