Kako pravilno presaditi cvijeće

Kako pravilno presaditi cvijeće

Znate li kako pravilno presaditi cvijeće?

Primjećujete da vaše bilje na neki način posustaje? Listovi možda opadaju, grane se savijaju i vaše biljke ne izgledaju snažno i puno života kao prije. Razlozi koji dovode do toga mogu biti suhi zrak zimi i centralno grijanje. Međutim, vrlo često razlog također može biti taj da im je jednostavno postalo premalo mjesta u tegli i da ih treba presaditi. Ako je tome slučaj, postavlja se pitanje kako pravilno presaditi cvijeće. To se mora raditi oprezno i pažljivo kako ne bismo uništili biljku. U nastavku ćemo probati objasniti kako pravilno presaditi cvijeće i omogućiti svojim biljkama nesmetan rast. Najprije bi bilo potrebno s postojeće biljke ukloniti žute i ostale nezdrave listove. Potom je potrebno pregledati korijenje. Ako korijenje izlazi na dnu tegle, potrebna mu je nova tegla, gdje će imati dovoljno mjesta za nastavak rasta. U novu teglu bi osim zemlje bilo potrebno i staviti nešto poput kamenčića ili pijeska što će služiti za drenažu. Potom prenesite biljku bez da ju oštetite i stavite ju u zemlju da je iste visine kao i u prethodnoj tegli.

Evo kako pravilno presaditi cvijeće bez da se ošteti?

Mnoge osobe postupke poput presađivanja cvijeća žele prepustiti profesionalcima jer se sami ne usude to raditi. Cvjećarna je mjesto koju osobe u problemu često nazovu radi pomoći. Iako je poželjno tražiti savjet stručnjaka i ne raditi nešto napamet, u ovom tekstu ćemo vam pokušati objasniti cijeli proces koji ustvari nije toliko kompliciran, te ćete naučiti kako pravilno presaditi cvijeće. Prvi korak u tome je uopće znati kada je to potrebno napraviti. Dakle morate znati detektirati kada je cvijeću potrebno presađivanje. To ćete zaključiti prema tome da li korijen izlazi na dnu tegle. Ako da, znači da nema mjesta. Potom je potrebno nabaviti veću teglu, premjestiti biljku zajedno sa zemljom iz manje u veću teglu, a potom prazne dijelove popuniti istom vrstom zemlje u kojoj je cvijeće bilo i do tada. Zemlju nemojte utiskivati prejako već ostavite da bude malo zraka. To je način kako pravilno presaditi cvijeće bez da se ošteti. Ako imate poteškoća, cvjećarna je uvijek tu da vas spasi!

Savjeti kako pravilno presaditi cvijeće

Iako smo već detaljno opisali postupak kako pravilno presaditi cvijeće, vrijedi spomenuti još neke vrijedne savjete koje trebate imati na umu prilikom tog procesa. Naime, tih par savjeta mogu raditi veliku razliku pri kvaliteti rasta vaše presađene biljke. Najprije, bilo bi dobro staviti malo sitnih kamenčića na dno posude. na taj način se voda neće zadržavati previše u posudi s biljkom, a to zadržavanje vode zna štetiti korijenu i poticati truljenje korijena. Naravno, uvijek pazite da posudice za biljke imaju rupice na dnu. Neke posudice naime nemaju rupice pa ih je potrebno naknadno bušiti, iz istog razloga kao prethodan, a to je da višak vode otiđe. Nadalje, ako vas zanima kako pravilno presaditi cvijeće koje sadrži bodljikave stabljike, budite oprezni i koristite deblju krpu ili kakvo drugo pomagalo prilikom premještanja tih biljaka kako se ne bi uboli. Pri tom budite nježni jer preko deblje krpe možete izgubiti osjet i oštetiti biljku.

Tagovi: