Pogreške s kreditnom karticom koje treba izbjegavati

Pogreške s kreditnom karticom koje treba izbjegavati

Zatražite kreditKoji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kreditne kartice koju vrstu odabrati

Na tržištu banke i kartične kuće će vam nuditi razne kreditne kartice, od vaše banke do drugih banaka i kartičara. Postoje razne vrste kreditnih kartica i to ne samo po brandu koje kartica nosi nego i prema načinu potrošnje i plaćanju dugova koje ste napravili svojim kupovinama i trošenjem.

Ako do sada niste imali kreditnu karticu prvo trebate razumjeti da postoje osnovne kreditne kartice i revolving kartice. Osnovna razlika između ovih dviju vrsta je da kod obične kartice sve što kupite tokom mjeseca plaćajući njome, sljedeći mjesec će vam stići račun koji trebate podmiriti u cijelosti. Kod revolving kartica imate ugovoreni limit i otplaćujete mjesečno u iznosu koji je iznad dogovorenog iznosa otplate. Taj minimum se može odrediti u fiksnom iznosu ili u % od ukupnog troška koliko imate iskorišteno kreditnog limita revolving kartice.

Hitri krediti su drugačija vrsta zaduživanja nego zaduživanje kreditnim karticama jer kod njih gotovinu koja vam je potrebna dobivate odmah i otplaćujete u dogovorenim ratama na određeni period. O tome da li su hitri krediti ili kartice bolji za vaš stil trošenja ćete odlučiti sami.

Koristite kreditne kartice koliko možete plaćati troškova

Koristeći kreditne kartice vrlo velika većina nema osjećaj da zapravo troši novac i rijetko tko da prati potrošnju po svojim karticama tokom mjeseca, pa se neugodno iznenadi kada mjesec iza dobije račun koji mora platiti u cijelosti ako kartica nije revolving. Ukoliko račun ne platite na vrijeme zatezne kamate su vrlo visoke, te mogu dodatno opteretiti vaš sljedeći račun.

Savjet koji vam možemo dati a i koji ćete čuti i od drugih je da uvijek trošite onoliko koliko možete platiti od svojih redovnih primanja. Pratite stanje na računu vaše kreditne kartice naročito ako kupujete na rate jer tek kupovinom na rate gubite svaki orijentir i ne možete izračunati koliko ćete zapravo novaca morati odvojiti sljedeći mjesec da biste platiti račun za kreditnu karticu.

Ono što banke i kartične kuće vole raditi jest da osobama koje uredno plaćaju svoje račune i veliki su potrošači povećavaju kreditni limit jer na taj način zarađuju na vašoj potrošnji svaki put kada koristite kartice, stoga se nemojte zavaravati kako ste vi važni svojoj banci ili kartičnoj kući, ustvari i jeste sve dok trošite i plaćate račune uredno.

Još nekoliko savjeta za kreditne kartice

Dizanje gotovine na bankomatima uz pomoć kreditnih kartica će vas vrlo skupo koštati jer će vam kartična kuća ili banka naplatiti naknade i kamate za dizanje gotovine, naročito će vas to skupo stajati ako to radite u inozemstvu.

Sljedeći savjet koji vam želimo dati je da podatke svoje kreditne kartice ne dijelite nikome, naročito ne telefonskim putem jer sa druge strane se može nalaziti bilo tko i predstaviti kako god želi. Ista stvar je i sa porukama na mobilni uređaj, mailovima, te budite vrlo oprezni prilikom internetskih kupovina i kupujte uvijek na provjerenim web stranicama zbog izbjegavanja zlouporabe vaših podataka s interneta.

Možda niste znali ali možete pregovarati o kamatnoj stopi na svojoj kreditnoj kartici, o visini kreditnog limita, pa čak i o godišnjoj naknadi za korištenje kreditne kartice. Budite svjesni da kreditna kartica sa svojim limitom utječe na razinu vaše kreditne sposobnosti bez obzira da li ste iskoristili u cijelosti kreditni limit ili niste kreditna kartica će utjecati na vaš kreditni rejting što vam može biti važno ako se odlučite na dizanje većeg kredita.

Tagovi: